Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Policajná operácia v Kumanove: Boje dnes pokračovali

Na snímke policajti v obrnených vozidlách zasahujú počas operácie proti ozbrojenej skupine v meste Kumanovo na severe Macedónska 9. mája 2015. Foto: TASR/AP/Radovan Vujovic

Akcia sa začala v sobotu, o život už prišlo päť policajtov a viac ako 30 je zranených.

Kumanovo 10. mája (TASR) - Boje medzi policajnými silami a členmi ozbrojenej skupiny v macedónskom meste Kumanovo dnes pokračovali. Informovala o tom agentúra AP.

Policajná operácia sa začala v sobotu, o život už prišlo päť policajtov a viac ako 30 je zranených.

Dnes ráno odvážali sanitky ďalších zranených.

Ministerka vnútra Gordana Jankulovská povedala novinárom, že viac ako 20 členov ozbrojenej skupiny sa vzdalo, ale ďalší odmietli zložiť zbrane a zabarikádovali sa v domoch v štvrti Diva Naselba.

Podľa Jankulovskej plánovala "teroristická skupina...využiť súčasnú politickú situáciu na vykonanie útokov proti štátnym inštitúciám". Skupina vstúpila na územie Macedónska z nespresnenej susednej krajiny.

K policajnému zásahu došlo v sobotu v oblasti, v ktorej sa v roku 2001 odohrali strety medzi vládnymi silami a albánskymi partizánmi. Vypuknutie občianskej vojny vtedy odvrátil až zásah západnej diplomacie. Terajší incident zrejme prehĺbi obavy Západu z nestability bývalej juhoslovanskej republiky po mesiacoch politickej krízy, spôsobenej aférou okolo údajného nezákonného odpočúvania a rozsiahleho zneužívania právomocí, z ktorého macedónska opozícia obviňuje vládu.