Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia neumožnila pripomenúť si vyvražďovanie Arménov

Arménski predstavitelia pokladajú kvety k pamätníku na hore Cicernakaberd, aby si tam uctili obete genocídy Arménov z rokov 1915-16, 24. apríla 2018 v Jerevane. Ako arménska genocída sa označuje hromadné vyvraždenie 1,5 milióna Arménov jednotkami osmanských Turkov z rokov 1915-16. Podľa arménskych zdrojov si masakry a deportácie Arménov v Osmanskej ríši v týchto rokoch vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Foto: TASR/AP

Turecké Združenie pre ľudské práva namietalo proti výrazom ako genocída či masaker, ktoré počas udalosti použili rečníci.

Istanbul 24. apríla (TASR) - Istanbulská polícia zrušila v utorok spomienkové zhromaždenie, ktorým si chceli prítomní uctiť pamiatku obetí genocídy Arménov v Osmanskej ríši z rokov 1915-17. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké Združenie pre ľudské práva (Insan Haklari Dernegi, IHD).

Polícia podľa IHD namietala proti výrazom ako "genocída" či "masaker", ktoré počas udalosti použili rečníci. Hovorca ľudskoprávnej organizácie povedal, že túto pietnu spomienku im nepovolila polícia uskutočniť a "nakrátko zadržala troch ich členov za to, že držali plagáty obsahujúce zakázané výrazy". Polícia sa k prípadu nevyjadrila.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v písomnom vyhlásení uviedol, že Turecko naďalej "zdieľa bolesť" a "spomína na Arménov v Osmanskej ríši, ktorí prišli o život počas krutých pomerov v prvej svetovej vojne".

Ako arménska genocída sa označuje hromadné vyvraždenie 1,5 milióna Arménov jednotkami osmanských Turkov z rokov 1915-16. Podľa arménskych zdrojov si masakry a deportácie Arménov v Osmanskej ríši v týchto rokoch vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych.

Turecká strana pripúšťa bilanciu 300.000-500.000 obetí, pričom odmieta označovať vtedajšie udalosti za genocídu. Argumentuje, že tisíce Turkov a Arménov zahynuli pri etnickom násilí počas prvej svetovej vojny, keď sa Osmanská ríša začala rozpadať a bojovala proti ruskej invázii do východných provincií.

Mnohé krajiny vrátane Nemecka, Francúzska, Holandska, Ruska i Slovenska vyvražďovanie Arménov označili za "genocídu".