Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Polícia nevpustila židovských ultranacionalistov do moslimskej štvrte

Izraelskí policajti, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi sa stupňuje už takmer mesiac v súvislosti s prebiehajúcim moslimským pôstnym mesiacom ramadán.

Jeruzalem 20. apríla (TASR) - Izraelská polícia v stredu zabránila stovkám židovských ultranacionalistov vstúpiť do moslimskej štvrte Jeruzalema, aby zamedzila možnému vypuknutiu násilností. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Viac než tisícka židovských krajne pravicových demonštrantov sa v podvečerných hodinách zhromaždila na námestí neďaleko jeruzalemského Starého mesta. Polícia im však nedovolila dostať sa k Damaskej bráne, ktorou sa vstupuje do štvrte obývanej moslimským obyvateľstvom, ležiacej v susedstve Chrámovej hory.

Medzi demonštrantmi, ktorí žiadali právo slobodného pohybu po celom Jeruzaleme, boli stúpenci krajne pravicového poslanca Itamara Ben-Gvira. Niektorí protestujúci skandovali slogan "Smrť Arabom".

Izraelský premiér Naftali Bennett predtým označil poslanca Ben-Gvira za politického provokatéra, ktorý svojimi činmi ohrozuje životy izraelských vojakov a policajtov.

Pri potýčkach medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo minulý piatok a nedeľu v jeruzalemskej mešite al-Aksá a v jej okolí, utrpelo zranenia viac než 170 ľudí. Vlaňajšie potýčky v oblasti jeruzalemskej Chrámovej hory vyvolali 11-dňovú vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

Napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi sa stupňuje už takmer mesiac v súvislosti s prebiehajúcim moslimským pôstnym mesiacom ramadán, ktorý sa tento rok čiastočne prekrýva aj so židovským sviatkom pesach. V dôsledku rôznych potýčok a násilností v Izraeli a Predjordánsku prišlo od konca marca o život už najmenej 26 Palestínčanov a 14 Izraelčanov.

Palestínski militanti v pondelok odpálili z Gazy do južného Izraela raketu, prvú po niekoľkých mesiacoch. Izrael v utorok skoro ráno podnikol odvetné letecké útoky zamerané na Gazu.