Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia počas protestov v Barcelone zatkla sedem ľudí

Demonštranti počas protestu proti krajnej pravici v Barcelone 30. marca 2019. Stovky ľudí demonštrovali v sobotu v Barcelone proti krajne pravicovej strane Vox. Protest sa konal v súvislosti s aprílovými voľbami do španielskeho parlamentu, kam by sa strana Vox rada prebojovala. Foto: FOTO TASR/AP

Separatisti počas zrážok s poriadkovou políciou na uliciach hádzali kamene a pálili drevené palety.

Barcelona 30. marca (TASR) - Barcelonská polícia oznámila, že v sobotu zatkla sedem ľudí počas zrážok s katalánskymi separatistami, ktorí v centre mesta demonštrovali proti predvolebnému zhromaždeniu krajne pravicovej strany Vox, informovala agentúra AP.

Separatisti počas zrážok s poriadkovou políciou na uliciach hádzali kamene a pálili drevené palety. Traja z demonštrantov boli podľa polície zatknutí pre útok na osobu, ktorá prichádzala na zhromaždenie strany Vox v centre Barcelony.

Katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra oznámila, že počas protestov utrpeli zranenia piati ľudia, informoval webový portál El Periódico de Catalunya.

Krajne pravicové zoskupenie Vox sa usiluje o získanie prvých kresiel v španielskom parlamente vo voľbách, ktoré sa konajú 28. apríla. Strana zastáva nekompromisný postoj ku katalánskemu hnutiu za nezávislosť.

Vox sa minuloročných regionálnych voľbách prebojovala do parlamentu španielskeho autonómneho spoločenstva Andalúzia. Krajná pravica sa tak vôbec po prvý raz od konca diktatúry generála Francisca Franca v roku 1975 a návratu krajiny k demokracii dostala do regionálneho parlamentu, informovala vtedy agentúra AFP.