Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Polícia prehľadáva byt muža, ktorý sa podpálil v rýchlovlaku

Foto: Ilustračné foto: TASR/Pavel Neubauer

Polícia uviedla, že muž sa vo vlaku smerujúcom z Tokia do Osaky oblial horľavou kvapalinou a zapaľovačom ju podpálil.

Tokio 1. júla (TASR) - Japonská polícia dnes začala prehľadávať byt 71-ročného muža, ktorý sa v utorok podpálil v idúcom rýchlovlaku, pričom okrem seba pripravil o život aj 52-ročnú ženu, ďalších 26 cestujúcich utrpelo zranenia. Podľa správy agentúry Kjódó, ktorá sa odvoláva na vyšetrovateľov, policajná prehliadka v Tokiu sa uskutočnila v rámci vyšetrovania udalosti ako prípadu podpaľačstva.

Polícia uviedla, že muž sa vo vlaku smerujúcom z Tokia do Osaky oblial horľavou kvapalinou a zapaľovačom ju podpálil. Horľavinu si priniesol v plastovej nádobe. Motív samoupálenia však vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú. Žena, ktorá takisto zahynula, zrejme s týmto mužom nebola v žiadnom vzťahu. Agentúra Kjódó uviedla, že druhú obeť našli ležať v priestore medzi vozňami a predpokladá sa, že sa nadýchala dymu.

Rýchlovlak siete Šinkansen po vypuknutí požiaru musel núdzovo zastaviť pri stanici Odawara, približne 70 kilometrov juhozápadne od Tokia. Prevádzkovateľ vlaku JR Tókai uviedol, že po rozozvučaní poplašného signálu a zadymení postihnutého vozňa väčšina cestujúcich unikla do iných častí súpravy. V jej 16 vozňoch sa v tom čase nachádzalo približne 800 ľudí.

Japonské rýchlovlaky Šinkansen sú známe svojou bezpečnosťou, pričom až do utorňajšej tragickej udalosti v nich nedošlo k žiadnym incidentom, ktoré by boli vyústili do zranení alebo úmrtí. Šinkanseny začali premávať v roku 1964 a denne prepravia vyše 400.000 cestujúcich.