Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Británii skonfiškovali 200.000 rastlín konope, obvinili stovky osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšia policajná operácia tohto druhu v Británii s krycím názvom 'Mille' prebiehala počas júna na území Anglicka a Walesu.

Londýn 7. júla (TASR) - Britská polícia obvinila viac než 450 osôb v súvislosti s rozsiahlou operáciou, počas ktorej zaistila takmer 200.000 rastlín indického konope v hodnote približne 115-130 miliónov libier (135-152 miliónov eur), informovala v piatok TASR na základe správy agentúry AFP.

Najväčšia policajná operácia tohto druhu v Británii s krycím názvom 'Mille' prebiehala počas júna na území Anglicka a Walesu.

"Nielenže úspešne narušila značnú časť zločineckých aktivít, ale získané spravodajské informácie pomôžu aj pri budúcej činnosti orgánov činných v trestnom konaní v celej krajine," uviedol v piatok Steve Jupp, predstaviteľ britskej Národnej rady policajných veliteľov (NPCC).

Podľa polície bolo počas razie zaistených aj 20 strelných zbraní a 26 kg kokaínu v predajnej hodnote jedného milióna libier. Zatkli približne 1000 podozrivých, z ktorých neskôr vyše 450 obvinili.

Produkcia marihuany je podľa polície pre organizovaný zločin v Británii významným zdrojom ziskov, ktorý podnecuje násilie medzi súperiacimi gangmi. Organizované skupiny profitujúce z marihuany sú spájané s množstvom ďalších závažných trestných činov, akými sú dovoz narkotík, moderné otroctvo, násilie či vykorisťovanie.