Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Polícia v Bahrajne použila slzotvorný plyn na proteste proti poprave

V televíznom zábere vidno fotografiu šiitskeho popredného duchovného Nimr an-Nimra, ktorý sa nachádzal na zozname dnes popravených osôb v Saudskej Arábii. Bahrajnská polícia proti ľuďom protestujúcim proti dnešným popravám použila slzotvorný plyn. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia dnes oznámila popravy 47 väzňov obvinených z terorizmu. Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými bol i popredný šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr.

Manáma 2. januára (TASR) - Bahrajnská polícia použila slzotvorný plyn na niekoľko desiatok ľudí protestujúcich proti dnešnej poprave popredného saudskoarabského šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii. Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval svedok.

Demonštranti čelili bezpečnostným silám len s fotografiami duchovného v rukách.

Protest sa uskutočnil v dedine Abú Sajba západne od bahrajnského hlavného mesta Manáma.

Aktivisti v maličkom ostrovnom kráľovstve riadenom sunnitmi vyzvali na protesty. Je to náznak, že an-Nimrova poprava môže veľmi zhoršiť už aj tak obrovské napätie medzi odnožami islamu na Blízkom východe - toto zhoršenie znalci situácie po poprave predpokladali.

Saudská Arábia dnes už skôr oznámila, že popravila 47 väzňov obvinených z terorizmu. Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými sa nachádzal i popredný šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr.

An-Nimr bol ústrednou osobnosťou šiitských protestov v Bahrajne, ktoré vypukli v roku 2011 v rámci tzv. arabskej jari.

Šiitská menšina žije v Saudskej Arábii prevažne na východe a takisto v Bahrajne, kde od sunnitskej monarchie požaduje väčšie práva.

An-Nimr bol hlasným kritikom vlády v Bahrajne, kde sunnitmi riadená monarchia tvrdo potlačila šiitmi vedené protesty v roku 2011. Saudská Arábia poslala vtedy do Bahrajnu vojakov, aby pomohli potlačiť povstanie, keďže hrozilo, že sa rozšíri aj za hranice.