Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Polícia v Británii prepustila manžela škótskej expremiérky

Na archívnej snímke z 3. júna 2022 Peter Murrell, manžel škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej. Foto: TASR/AP

Hovorca expremiérky uviedol, že vyšetrovanie polície nebude komentovať. Sturgeonová podľa jeho slov o zámeroch škótskej polície vopred nevedela.

Edinburgh 6. apríla (TASR) - Polícia v stredu prepustila Petra Murrella, manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej. V ten istý deň ho zadržala v rámci vyšetrovania financií vládnej Škótskej národnej strany (SNP). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Murrell (58) je bývalý výkonný riaditeľ SNP a bol prepustený bez obvinenia, uviedla škótska polícia. V rámci vyšetrovania polícia prehľadala sídlo SNP v Edinburghu aj dom Murrella a Sturgeonovej v Glasgowe.

Hovorca expremiérky uviedol, že vyšetrovanie polície nebude komentovať. Sturgeonová podľa jeho slov o zámeroch škótskej polície vopred nevedela. Expremiérka bude v prípade potreby s políciu plne spolupracovať, no zatiaľ o to nebola požiadaná.

Murrell pôsobil ako výkonný riaditeľ SNP takmer 25 rokov, z funkcie odstúpil v marci. Sturgeonovej manžel dlhodobo čelil otázkam v súvislosti s údajnou spreneverou 600.000 libier z darov pre SNP určených na podporu snahy o nezávislosť Škótska.

Sturgeonová bola škótskou premiérkou od novembra 2014. Vo februári tohto roka oznámila rezignáciu, pretože sa po neúspešnej snahe o usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska ocitla pod veľkým tlakom. Novým predsedom SNP a zároveň aj škótskym premiérom sa stal Humza Yousaf.