Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Polícia v Budapešti zasiahla proti protestujúcim

Foto z protestov v Maďarsku. Foto: TASR/AP

Zhromaždení ľudia blokujovali parlamentnú garáž.

Budapešť 15. decembra (TASR) - Maďarskí občianski aktivisti protestujúci proti návrhu štátneho rozpočtu blokovali dnes ráno v Budapešti vchod do podzemných garáží parlamentu. Podľa spravodajského servera VS.hu polícia protestujúcich legitimovala a vyzvala k odchodu.

Takmer 30 demonštrantov protestovalo proti rozpočtu a proti úsporným opatreniam vlády premiéra Viktora Orbána, ktoré podľa rečníkov dostanú mnohých Maďarov do veľmi ťažkej situácie. Počas legitimovania skandovali "Ústavu, demokraciu, prosperujúci štát!"

Pohotovostný oddiel polície ich trikrát vyzval, aby opustili vchod, pretože bránia v činnosti parlamentu. Demonštranti si však sadli na zem, odkiaľ ich policajti po jednom odniesli o niekoľko metrov ďalej, kde demonštrácia pokračovala.

Protestujúci po 09.00 h sa opäť priblížili ku vchodu do garáží, ktorý však už obkolesil policajný kordón. Vozidlá poslancov policajti priebežne púšťali do garáží.

Odborári demonštrujú obmedzovaním cestnej premávky po celej krajine

Zvýšenie miezd, úprava zákonníka práce a zákona o štrajku sú hlavnými požiadavkami maďarského odborárskeho zväzu Liga odborov, ktorých členovia dnes začali blokovaním jazdných pruhov vozidlami demonštrovať na 62 miestach Maďarska.

Protestná akcia s 1600 autami, v rámci ktorej odborári ďalej požadujú zmeny v predčasnom odchode do dôchodku a zmeny zdanenia benefitov, sa začala o 07.00 h a potrvá do 16.00 h, uviedla agentúra MTI.

Predseda Ligy István Gaskó vyjadril pre MTI nádej, že sa odborári dohodnú s vládou a zamestnávateľmi. V opačnom prípade sú zástupcovia zamestnancov pripravení na ďalšiu demonštráciu a aj na celoštátny štrajk.

Proti politike vlády Viktora Orbána, návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2015 a proti pochybnému majetku viacerých členov vládnej strany Fidesz protestovalo v nedeľu niekoľko tisíc Maďarov v Budapešti.

Podľa denníka Népszabadság nedeľňajšia protivládna demonštrácia pred parlamentom bola síce pokračovaním jesennej série protestných zhromaždení, ku ktorej sa teraz pripojili aj odborári, nálada však bola menej bojová.