Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia v Drážďanoch je pred sobotňajšou akciou Pegidy v pohotovosti

Na archívnej snímke účastníci pochodu proti imigrantom, ktorý organizuje občianska iniciatíva Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) v nemeckých Drážďanoch v pondelok 5. januára 2015. Foto: TASR/AP

Na zachovanie bezpečnosti by malo v meste dohliadať okolo 1000 policajtov vrátane posíl z viacerých iných spolkových krajín.

Drážďany 5. februára (TASR) - Polícia v Drážďanoch sa v sobotu pripravuje na náročný deň. Popri očakávanej účasti asi 15.000 stúpencov protiislamského a xenofóbneho hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) na mítingu pri príležitosti celoeurópskeho akčného dňa protiislamských zoskupení a politických strán, by do ulíc saskej metropoly mohlo vyjsť až okolo 10.000 účastníkov rôznych protidemonštrácií.

Obavy z možných zrážok medzi oboma tábormi viedli k vyhláseniu pohotovosti pre členov poriadkových síl. V neposlednom rade to súvisí aj s indíciami o mobilizácii ultrapravicovej scény.

Navyše tak drážďanská radnica, ako aj polícia rátajú i s prítomnosťou okolo 400 ľavicových extrémistov.

Na zachovanie bezpečnosti by malo v meste dohliadať okolo 1000 policajtov vrátane posíl z viacerých iných spolkových krajín.

Pod mottom Pevnosť Európa by sa v sobotu Pegida, jej viaceré pobočky v zahraničí, ale aj iné podobne orientované hnutia, zoskupenia a strany chceli zviditeľniť vo viacerých európskych mestách vrátane Amsterdamu, Birminghamu, Bordeaux, Grazu či Varšavy. Demonštrácia je údajne naplánovaná aj v austrálskej Canberre, uviedla agentúra DPA.

Poľská Pegida na poslednú chvíľu zrušila plánovaný protiislamský míting


Plánovaný protiislamský míting v poľskom meste Vroclav, ktorý sa mal uskutočniť z iniciatívy poľskej pobočky nemeckého xenofóbneho a protiislamského hnutia Pegida, dnes napokon organizátori akcie na poslednú chvíľu zrušili. Informovala o tom agentúra DPA.

Prostredníctvom sociálnych sietí informovali, že sa im telefonicky vyhrážali nacionalisticky orientovaní futbaloví výtržníci a obvinili ich, že sa pokúšajú o "utajenú germanizáciu" Vroclavi a poškodzujú záujmy poľského štátu.

Napriek odrieknutiu plánovanej sobotňajšej akcie organizácie Pegida Polska sa v meste uskutoční protidemonštrácia pod mottom Vroclav proti nenávisti.

Iná organizácia, Nacionalistické hnutie, zvolala takisto antiislamský míting na sobotu do Varšavy.