Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia v oblasti Bruselu pátra po podozrivých z dnešných útokov

Na snímke špeciálne jednotky hliadkujú v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders uviedol, že prebieha vyšetrovanie útokov, pričom vyslovil obavy, že viacerí ich páchatelia by mohli byť na úteku.

Brusel 22. marca (TASR) - Belgická polícia dnes v Bruseli a priľahlej oblasti spustila pátranie po podozrivých osobách, ktoré by mohli byť zapletené do dnešných útokov na letisku Zaventem a v bruselskom metre. Útoky si podľa najnovšej bilancie vyžiadali 26 obetí na životoch.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders uviedol, že prebieha vyšetrovanie útokov, pričom vyslovil obavy, že viacerí ich páchatelia by mohli byť na úteku.

V súvislosti so zverejnením správ o prebiehajúcej policajnej operácii dnes belgická federálna prokuratúra požiadala médiá, aby sa zdržali informovania o policajnom pátraní.

Agentúra AP zhrnula, že tri explózie v belgickej metropole si dnes vyžiadali 26 obetí a najmenej 136 zranených.

Belgická ministerka zdravotníctva Maggie de Blocková spresnila, že pri dvoch výbuchoch na letisku Zaventem zahynulo 11 ľudí a ďalších 81 ich bolo zranených. Podľa dopravnej spoločnosti STIB, ktorá prevádzkuje bruselské metro, výbuch na stanici metra Maelbeek si vyžiadal 15 obetí a 55 zranených.

Medzičasom televízia RTBF informovala o 34 obetiach, ale hovorca zasahujúcich hasičov túto bilanciu médií nepotvrdil.

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil. V angličtine vydávaný kurdský spravodajský server rudaw.net informoval, že sa k nemu priznala extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Túto správu však zatiaľ nikto nepotvrdil.

Zatiaľ nie je potvrdená ani spojitosť medzi nimi. Došlo k nim však len niekoľko dní po tom, ako bol v Bruseli počas veľkej policajnej razie zadržaný Salah Abdeslam - jediný žijúci spomedzi osôb podozrivých zo spáchania teroristických útokov v Paríži z vlaňajšieho novembra.

V súvislosti s dnešnými udalosťami vláda zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší, teda štvrtý. Hrozba útokov je podľa vlády okamžitá.

V dôsledku útokov v Bruseli nepremáva metro ani autobusy a električky. Uzavreté sú aj cestné tunely. Bruselské úrady vyzvali obyvateľstvo, aby nevychádzalo. Nariadená bola aj evakuácia troch kampusov Slobodnej univerzity v Bruseli, informovalo na svojej stránke na sieti Twitter vedenie tejto frankofónnej univerzity, na ktorej študuje viac ako 24.000 študentov.