Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia vo Venezuele zaútočila na väznicu, bossovia gangu unikli

Na archívnej snímke z 20. septembra 2023 vojak zatvára hlavnú bránu väznice počas razie vo venezuelskom meste Tocorón. Foto: TASR/AP

Minister vnútra Admiral Remigio Ceballos vo štvrtok informoval, že polícia objavila viacero tunelov, cez ktoré sa niektorým väzňom podarilo uniknúť.

Caracas 23. septembra (TASR) - Vodcovia zločineckého gangu, ktorý ovládal väznicu vo Venezuele, utiekli z krajiny týždeň pred policajnou akciou, na ktorú štát nasadil viac než 11.000 vojakov a policajtov, uviedla v sobotu agentúra AFP.

Bossovia gangu Tren de Aragua využívali väznicu Tocoron ako svoju základňu pre operácie medzinárodného zločinu. Podarilo sa im však z nej utiecť po tom, čo ich varoval niekto z policajného prostredia pred masívnou operáciou pripravovanou viac ako rok.

Bezpečnostné zložky na opancierovaných vozidlách v stredu úspešne prevzali kontrolu nad väznicou, ktorú ovládali väzni. Zaistili pri tom raketomety, guľomety s tisíckami nábojových pásov a zariadenia na ťažbu Bitcoinov. Gang si vo väznici postavil bazén, nočný klub a dokonca vlastnú zoo.

Počas operácie zahynul jeden vojak.

Po šéfovi gangu Hectorovi Rusthenford Guerrero Floresovi a jeho pobočníkoch nenašli vo väznici "ani stopy", dodala agentúra AFP.

Gang Tren de Aragua má približne 5.000 členov. Sformoval sa v roku 2014 a medzi jeho hlavné aktivity patria únosy, lúpeže, drogy, prostitúcia a vydieranie.

Minister vnútra Admiral Remigio Ceballos vo štvrtok informoval, že polícia objavila viacero tunelov, cez ktoré sa niektorým väzňom podarilo uniknúť.