Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Polícia vykonala rekonštrukciu útoku nožom v Turku

JB 17 Turku - Záchranári a policajti zasahujú v centre fínskeho mesta Turku 18. augusta 2017 po útoku nožom. Fínski policajti dnes postrelili do nohy muža, ktorý v meste Turku ležiacom na juhozápade krajiny pobodal viacero ľudí. Útočníka následne vzali do väzby. Polícia v súvislosti s útokom pátra po Foto: FOTO TASR/AP

Rekonštrukciu uskutočnili v centre mesta, kde mal podozrivý 18-ročný marocký uchádzač o azyl zabiť dve Fínky a zraniť osem ľudí.

Helsinki 20. augusta (TASR) - Fínska polícia dnes urobila rekonštrukciu útoku nožom v meste Turku, ktorý si vyžiadal dva ľudské životy a je vyšetrovaný ako terorizmus.

Rekonštrukciu uskutočnili v centre mesta, kde mal podozrivý 18-ročný marocký uchádzač o azyl zabiť dve Fínky a zraniť osem ľudí. Polícia pri rekonštrukcii využila výpovede svedkov a zábery z bezpečnostných kamier, uviedla Crista Granrothová z Národného úradu pre vyšetrovanie pre agentúru DPA.

Odmietla povedať, či už polícia vypočula podozrivého, ktorý je postrelený v nemocnici. Štyria zranení sú v Univerzitnej nemocnici v Turku a dvaja na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nemocnica zvýšila bezpečnostné opatrenia po tom, ako na ústredni zaznamenali výhražné telefonáty.




Granrothová sa tiež odmietla vyjadriť k tomu, či polícia bude požadovať predĺženie väzby štyroch iných Maročanov, ktorí sú v súčasnosti v policajnej väzbe. Tí mali podľa polície s podozrivým "nejaké spojenie".

V Turku sa predstavitelia mesta, luteránsky arcibiskup Kari Mäkinen aj členovia moslimskej komunity zhromaždili na mieste útoku spolu s početným davom, aby položili kvety a zapálili sviečky pred celoštátnou minútou ticha o 10.00 h miestneho času.

Polícia posudzuje útok ako vraždu v dvoch prípadoch a v ôsmich prípadoch ako pokus o vraždu "s teroristickým zámerom".