Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Porušovanie zákona u polície treba prísne trestať, tvrdí minister

Dvaja policajti sú v Maďarsku podozriví, že začiatkom týždňa kvôli krádeži dobili na smrť rumunského občana.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Porušovanie zákona v radoch polície je potrebné trestať čo najprísnejšie.

Týmito slovami reagoval dnes maďarský minister verejnej správy a spravodlivosti Tibor Navracsics na prípad dvoch policajtov, ktorí sú podozriví, že začiatkom týždňa kvôli krádeži dobili na smrť rumunského občana.

Navracsics v rozhovore pre maďarský komerčný rozhlas Lánchíd Rádió zdôraznil, že od polície sa očakáva zaručenie bezpečnosti a nie bezpečnostná hrozba.

Minister poznamenal, že prípad policajtov, ktorých odvtedy prepustili zo služby, od začiatku pozorne sleduje minister vnútra Sándor Pintér aj šéf polície Károly Papp.

Internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság dnes napísalo, že Bukurešť očakáva vysvetlenie prípadu úmrtia rumunského občana Józsefa B., ktorý zomrel po výsluchu na policajnej stanici v maďarskom Izsáku. Podľa podozrenia prokuratúry muž v noci z pondelka na utorok skonal na následky traumatického šoku spôsobeného priebežným fyzickým ubližovaním.

Rumunský rezort diplomacie vyjadril očakávanie, že zodpovední budú potrestaní.

Józsefa B., ktorý už viac rokov žil v Maďarsku, predviedli policajti kvôli krádeži reťazovej píly. Po trojhodinovom vypočúvaní museli policajti zavolať záchranárov, lekár mohol už iba skonštatovať smrť vypočúvaného.

Okresný súd v Kecskeméte vo štvrtok nariadil 30-dňovú vyšetrovaciu väzbu dvoch policajtov, ktorí čelia podozreniu z trestného činu ublíženia na zdraví s následkom smrti a násilného výsluchu.

Šéf maďarskej polície Károly Papp nariadil vyšetriť, či za prípad nenesú zodpovednosť aj policajní nadriadení.

Podľa výpovede jedného z policajtov, ktorí muža vypočúvali, počas výsluchu József B. dostal nejaký záchvat pri ktorom sa zranil. Policajt priznal, že použili určité donucovacie prostriedky kvôli odporu, ktorý vypočúvaný kládol.

Generálna prokuratúra eviduje ročne niekoľko desiatok ublížení na zdraví počas výsluchu. V roku 2011 ich bolo 26. Prípad násilného výsluchu zaznamenali naposledy v roku 2010, kedy boli vzatý na zodpovednosť štyria policajti, napísal Népszabadság.