Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia vyšetruje sobotňajší pochod neonacistov v Székesfehérvári

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Proti podujatiu protestovalo okrem iných aj viedenské Centrum Simona Wiesenthala.

Budapešť 10. februára (TASR) - Polícia Fejérskej župy v Maďarsku začala dve trestné stíhania v súvislosti so sobotňajším pochodom skupiny neonacistov v Székesfehérvári. Informovala o tom dnes agentúra MTI.

Vyše 100 účastníkov legálneho zhromaždenia si v sobotu 6. februára omšou, pochodom a koncertom pripomenulo 71. výročie neúspešného pokusu o prelomenie obkľúčenia Červenou armádou na Budíne zvyškami nemeckých obrancov a maďarských fašistov Ferenca Szálasiho. Proti podujatiu protestovalo okrem iných aj viedenské Centrum Simona Wiesenthala.

Župná polícia vo vyhlásení uviedla, že nariadila vyšetrovanie voči neznámym osobám podozrivým z trestného činu popierania zločinov nacistického alebo komunistického režimu, ako aj z prečinu používania zakázaných symbolov tyranie.

Zhromaždení, medzi ktorými sa objavili aj osoby v rovnošate SS, oslavovali vojská Waffen SS a Szálasiho. Prítomní boli členovia Novej maďarskej gardy, Mládežníckeho hnutia 64 stolíc a ďalších extrémne pravicových organizácií.

Omšu slúžili na pamiatku maďarských vojakov, ktorí zahynuli 11. februára 1945. Zvyšky pôvodných asi 100.000 nemeckých a maďarských obrancov v sprievode vyše sto civilistov sa vtedy pokúsili prelomiť obkľúčenie Červenej armády a cez kopcovitý terén z Hradného vrchu utiecť na západ.

Centrum Simona Wiesenthala - židovské dokumentačné stredisko vo Viedni - na svojej internetovej stránke už v piatok vyjadrilo ostrý protest proti tomu, že maďarské úrady nezakázali toto zhromaždenie.

V pondelok opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) oznámila, že székesfehérvárske zhromaždenie zažaluje, podobne urobili aj Demokratická koalícia a strana Liberáli.