Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Polícia zabila na Sinaji 17 militantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prestrelka vypukla po tom, ako polícia na základe informácií tajných služieb podnikla zásah v Aríši, hlavnom meste provincie Severný Sinaj.

Káhira 11. februára (TASR) - Egyptská polícia zabila 17 militantov v prestrelke na nepokojnom Sinajskom polostrove. Informovalo o tom v utorok tamojšie ministerstvo vnútra, píše agentúra AFP.

Prestrelka vypukla po tom, ako polícia na základe informácií tajných služieb podnikla zásah v Aríši, hlavnom meste provincie Severný Sinaj, uviedlo ministerstvo a dodalo, že polícia našla "teroristické živly", ktoré plánovali "nepriateľské operácie", pričom vlastnili zbrane a výbušniny. Dátum policajnej akcie ministerstvo nespresnilo.

Bezpečnostné sily v Egypte už dlhodobo bojujú proti militantným islamistom, ktorých aktivita nabrala na sile po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013. Islamisti podnikajú útoky predovšetkým na príslušníkov bezpečnostných zložiek, príslušníkov tamojšej kresťanskej menšiny a zriedkavo i na turistov.

Vo februári 2018 spustil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí proti islamským militantom na Sinajskom polostrove rozsiahlu operáciu. Odvtedy bolo podľa oficiálnych údajov usmrtených viac ako 840 džihádistov a približne 60 vojakov.