Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala obžalovaného maldivského bývalého prezidenta

Muhammad Našíd Foto: TASR/AP

Od odchodu Našída z funkcie dochádza v uliciach Male k častým stretom medzi podporovateľmi exprezidenta a bezpečnostnými zložkami. Dnešné zadržanie môže na Maldivách viesť k ďalším protestom.

Kolombo 8. októbra (TASR) - Polícia v ostrovnom štáte Maldivy zadržala dnes bývalého maldivského prezidenta Muhammada Našída za ignorovanie súdneho predvolania a zákazu opustiť hlavné mesto Male bez súdneho povolenia.

Našíd, prvý volený prezident v malej krajine v Indickom oceáne, rezignoval vo februári po proteste proti zatknutiu sudcu, ktoré nariadil. Podľa agentúry AP v súčasnosti čelí obvineniam kvôli predpokladanej nezákonnosti tohto kroku.

Zadržali ho na jednom z koralových ostrovov na základe zatykača, ktorý v nedeľu vydal súd. Odtiaľ ho prevezú do Male. Zatknutie podľa policajného hovorcu prebehlo pokojne a stíhaný s políciou spolupracoval. V utorok ho predvedú na pojednávanie.

Od odchodu Našída z funkcie dochádza v uliciach Male k častým stretom medzi podporovateľmi exprezidenta a bezpečnostnými zložkami. Dnešné zadržanie môže na Maldivách viesť k ďalším protestom, konštatovala agentúra Reuters.