Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala v Čongrádskej župe ďalších 1524 narušiteľov hraníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi migrantmi bolo aj 260 detí.

Budapešť 29. júla (TASR) - Polícia a občianska stráž Čongrádskej župy v Maďarsku zadržala v utorok 68 skupín migrantov v celkovom počte 1524 ľudí, ktorí ilegálne prekročili srbsko-maďarské štátne hranice. Agentúru MTI o tom dnes informovala župná polícia.

Medzi migrantmi bolo aj 260 detí, uviedol hovorca polície Szabolcs Szenti. Najväčšiu skupinu, v ktorej bolo 121 osôb, podľa jeho slov zadržali pri obci Ásotthalom. Väčšina z nich pochádza z Afganistanu.

Policajné hliadky zadržali v utorok v dvoch prípadoch aj prevádzačov. Na diaľnici M5, spájajúcej Segedín s Budapešťou, viezol občan Sýrie a Talianska mikrobusom 32 migrantov. Na štátnej ceste č. 55 viezol jeden Srb 13 ľudí, ktorí sa chceli dostať do západnej Európy.

Polícia začala trestné stíhanie prevádzačov; prípad migrantov rieši cudzinecká polícia.

Maďarské železnice prevážajú denne takmer 1000 migrantov

Maďarská železničná spoločnosť MÁV preváža denne v priemere takmer 1000 migrantov smerom k zberným utečeneckým táborom. MÁV o tom dnes informovala agentúru MTI.

Vo vyhlásení sa uvádza, že z Kiskunhalasu prevážajú denne 200-250, zo Segedína 700-800 a z Pécsu 50-70 ľudí. Snahou spoločnosti je utečencov prepraviť v čo najkratšom čase v kultúrnych podmienkach bez príplatkov či miestenky.

MÁV získava každé ráno od príslušných orgánov informácie o počte očakávaných migrantov vybavených cestovnými dokladmi a o zberných táboroch, kam majú smerovať.

Železnice zdôraznili, že venujú mimoriadnu pozornosť vykonávaniu predpisov týkajúcich sa hygieny a dezinfekcie železničných vozňov. Podobne sa tak stalo okamžite aj po včerajšom prípade hospitalizácie 56 migrantov v Budapešti po tom, čo sa objavilo podozrenie z nákazy.