Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala v Katalánsku 29 ľudí, vyšetruje zneužitie grantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Razie nariadil z Barcelony sudca Joaquín Aquirre ako súčasť prebiehajúceho vyšetrovania vo veci zneužitia najmenej dvoch miliónov eur z rozvojových grantov regionálnej vlády.

Madrid 24. mája (TASR) - Dvadsaťdeväť ľudí zadržala vo štvrtok španielska polícia pri raziách, ktoré uskutočnila v Katalánsku v rámci vyšetrovania údajného zneužitia finančných prostriedkov z verejnej rozvojovej pomoci. Informovala o tom agentúra AP.

Razie nariadil z Barcelony sudca Joaquín Aquirre ako súčasť prebiehajúceho vyšetrovania vo veci zneužitia najmenej dvoch miliónov eur z rozvojových grantov regionálnej vlády, ktoré mali byť zneužité bližšie nespresneným spôsobom. Vyšetrovanie, ktoré sa tiež zaoberá možným zneužitím právomocí i obvineniami z podvodov, prebieha podľa vyhlásenia súdu už viac ako rok.

Zneužité verejné prostriedky boli podľa tohto vyhlásenia určené na pomoc rozvojovým projektom v Latinskej Amerike, Maroku, Bosne a inde. Vyšetrovatelia zistili, že väčšina projektov sa neuskutočnila, pričom niektoré spoločnosti, ktoré sa na ich realizácii mali podieľať, boli založené s použitím falošných údajov.

Polícia informovala, že medzi zadržanými je aj viacero predstaviteľov bývalej katalánskej vlády. Španielska súkromná tlačová agentúra Europa Press citovala policajné zdroje, podľa ktorých mohli byť finančné prostriedky zneužité na podporu úsilia separatistov o nezávislosť Katalánska.

Katalánski separatistickí lídri vrátane nového predsedu regionálnej vlády Quima Torru tvrdia, že zámerom štvrtkových razií bolo odvrátiť pozornosť od veľkého korupčného škandálu na celoštátnej úrovni, do ktorého bola zapletená vládnuca Ľudová strana, a v ktorom vo štvrtok padol verdikt s vysokými trestami.