Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala vo Varšave prvých z účastníkov osláv Dňa nezávislosti

Demonštranti v poľskej Varšave počas osláv Dňa nezávislosti 11. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Podľa informácií, ktoré majú poľské médiá z iných, nie policajných zdrojov, došlo k zadržaniu viac ako 20 ľudí. Polícia registruje aj dve osoby podozrivé z propagácie fašizmu.

Varšava 11. novembra (TASR) - Poľské hlavné mesto Varšava sa zrejme ani v deň 99. výročia opätovného získania nezávislosti krajiny nevyhne stretom medzi účastníkmi osláv a zásahom príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Aj keď by výrazná policajná prítomnosť v uliciach metropoly Poľska mala zabrániť tomu, aby sa sympatizanti rôznych zoskupení nedostali do priameho kontaktu, ich nezákonným aktivitám sa - ako vyplýva z informácií internetového vydania denníka Gazeta Wyborcza, ale aj spravodajskej televízie TVN24 či ďalších dostupných zdrojov - úplne nedarí predísť.

Hovorca varšavského veliteľstva poľskej polície Sylwester Marczak potvrdil predvedenie skupiny osôb, ktoré nerešpektovali pokyny organizátorov Pochodu nezávislosti, a tí sa obrátili so žiadosťou o pomoc na bezpečnostné zložky. Išlo vraj o pokus zablokovať povolenú akciu. Spomínaným osobám, údajne antifašistom alebo anarchistom, hrozia pokuty.

Podľa informácií, ktoré majú poľské médiá z iných, nie policajných zdrojov, došlo k zadržaniu viac ako 20 ľudí. Polícia registruje aj dve osoby podozrivé z propagácie fašizmu.

Vo Varšave sú v plnom prúde Pochod antifašistickej koalície pod mottom Za slobodu našu i vašu, ako aj Pochod nezávislosti pod heslom My chceme Boha.

Kým aktéri Pochodu antifašistickej koalície si kladú otázky, či je prejavom radikalizmu snaha byť sebou samým a či je normálne, ak im účastníci druhého z pochodov želajú ako krajanom krematórium, medzi účastníkmi Pochodu nezávislosti je vidieť fľaše alkoholu a z ich radov počuť slogany ako "Európa bude buď biela alebo vyľudnená", "Smrť nepriateľom vlasti", "Pedofili, lesby, gejovia, smeje sa z Vás celé Poľsko" alebo "Našou cestou je nacionalizmus".

Medzi rečníkmi, ktorí vystúpili pred účastníkmi Pochodu nezávislosti ešte pred jeho štartom, bol podľa internetového vydania Gazety Wyborczej aj Milo Mazurek zo Slovenska.

"Ste zborovým hlasom pre celú Európu, bratia. Všetci islamisti nech vidia, že tu nie sú vítaní. Budeme brániť naše slovanské ženy a deti. Budeme brániť kresťanskú vieru. Boh, česť a vlasť," cituje periodikum Slovákove slová, na ktoré masa účastníkov pochodu reagovala skandovaním: Nie islamské, nie laické, iba katolícke Poľsko.

Aj v ostatných rokoch boli oslavy Dňa nezávislosti vo Varšave sprevádzané stretmi stúpencov odlišných názorov, výtržnosťami a zásahmi príslušníkov bezpečnostných zložiek.