Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA V AUSTRÁLII: Útočník na smrť dobodal niekoľko ľudí

Ľudia vychádzajú z nákupného centra v sprievode polície, v ktorom došlo k útoku 13. apríla 2024 v Sydney. Foto: TASR/AP

Viacero osôb prišlo o život po tom, ako utrpeli bodné rany a jednu osobu zastrelili policajti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Sydney 13. apríla (TASR) - Viacero ľudí bolo dobodaných na smrť a jednu osobu zastrelila polícia v sobotu pri incidente v nákupnom centre v austrálskom meste Sydney. TASR informuje podľa agentúr AFP a DPA, ktoré sa odvolali na austrálske médiá.

Záchranné zložky boli do centra Westfield Bondi Junction vo východnej časti Sydney privolané približne o 15.40 h miestneho času (7.40 h SELČ).

Policajný hovorca pre austrálsku tlačovú agentúru AAP potvrdil viacero obetí bodných rán a jednu zastrelenú osobu. Hovorca zdravotnej záchrannej služby uviedol, že údajne išlo o jedného z dvojice páchateľov. Po ďalšom polícia pátra.

Na mieste podľa očitých svedkov vypukla panika, nakupujúci utekali do bezpečia a polícia za usilovala zaistiť bezpečnosť. Miestne média zverejnili záznamy z bezpečnostných kamier, na ktorých vidno muža utekajúceho po centre s veľkým nožom a zranené osoby ležiace na podlahe, píše AFP.

Nákupné stredisko bolo uzavreté a osoby, ktoré sa v ňom nachádzali, evakuovali. Polícia ľudí vyzvala, aby sa okolitej oblasti vyhýbali.

Premiér je zdesený


Austrálsky premiér Anthony Albanese v sobotu vyjadril zdesenie v spojitosti so sobotňajším útokom nožom v nákupnom centre v Sydney, pri ktorom prišlo o život najmenej šesť ľudí. TASR informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

Austrálčania sú podľa jeho slov v myšlienkach s obeťami útoku a ich blízkymi osobami. Premiér sa tiež poďakoval ľuďom, ktorí na mieste incidentu pomáhali, polícii a záchranným zložkám. Dodal, že útočník podľa domnienok konal sám.

Anthony Cooke z polície v austrálskom štáte Nový Južný Wales uviedol, že páchateľ nožom bodol deväť osôb. Následne ho zastrelila policajtka. O život okrem neho prišlo aj šesť z bodnutých osôb.

Cooke vyjadril presvedčenie, že páchateľ konal sám a uistil verejnosť, že ďalšie nebezpečenstvo nehrozí. Motív nebol bezprostredne známy, Cooke však nevylúčil terorizmus.