Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Politická kríza na Haiti: Zvažujú sa nové prezidentské voľby

Haitský prezident Michel Martelly, archívne foto Foto: TASR/AP

Karibský štát Haiti je od 8. februára bez riadne zvoleného prezidenta.

Port-au-Prince 31. mája (TASR) - Nové voľby prezidenta odporúča nezávislá overovacia komisia ako riešenie niekoľko mesiacov trvajúcej politickej krízy na Haiti.

Jej predseda François Benoit odporučil v pondelok na prezentácii správy komisie zrušiť prvé kolo volieb hlavy štátu, ktoré sa konalo vlani v októbri, informovala agentúra Haiti Press Network. Hlasovanie bolo totiž poznačené viacerými nezrovnalosťami - okrem iného sa vyskytlo veľké množstvo "zombie hlasov" od nesprávne registrovaných voličov.

Karibský štát Haiti je od 8. februára bez riadne zvoleného prezidenta. Úradujúcej hlave štátu Michelovi Martellymu sa totiž skončil mandát bez toho, aby bol zvolený jeho nástupca. Opozícia odmieta uznať víťazstvo vládneho kandidáta Jovenela Moiseho. Dočasnou hlavou štátu je tak stále predseda Senátu Jocelerme Privert.

Od vlaňajšieho decembra bolo rozhodujúce druhé kolo volieb medzi Moiseom a opozičným kandidátom Judom Célestinom dvakrát odložené kvôli násilným protestom a obvineniam opozície zo zmanipulovania hlasovania. Naposledy sa malo konať 24. apríla a nový prezident sa mal ujať funkcie 14. mája.

Konečné rozhodnutie o voľbách je v kompetencii Dočasnej volebnej rady (CEP). Tá by mala oznámiť nový termín volieb 6. júna.