Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Politické chyby ohrozia oslavy Silvestra, tvrdí nemecká polícia

Na archívnej snímke muž zapaľuje petardu. Foto: TASR - Roman Hanc

Nemecká legislatíva povoľuje predaj niektorých tried pyrotechniky iba počas posledných troch dní roka.

Berlín 28. decembra (TASR) – Predseda nemeckých policajných odborov GdP očakáva počas osláv Silvestra viac rušenia poriadku a násilností. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

"Politici nás sklamali," vyhlásil Jochen Kopelke v článku, ktorý vo štvrtok zverejnili noviny Rheinische Post. "Prečo nám konečne nedajú zákonné prostriedky na boj proti osobám páchajúcim násilie? A prečo nie je zakázaný predaj pyrotechniky aj na Silvestra tak, ako je to po zvyšok roka?" dodal.

Minulý rok počas osláv príchodu nového roka došlo v niektorých oblastiach Berlína a iných veľkých miest k útokom na príslušníkov policajného, požiarneho a záchranného zboru. Útočníci použili petardy a iné druhy zábavnej pyrotechniky a zranili niekoľko desiatok ľudí. Polícia zatkla 145 ľudí, pričom pokračuje vyšetrovanie, či útoky boli organizované.

Nemecká legislatíva povoľuje predaj niektorých tried pyrotechniky iba počas posledných troch dní roka. Celoročne je dostupná iba tzv. interiérová pyrotechnika, napríklad prskavky či tortové fontány.

Polícia tento rok plánuje zosilniť policajné hliadky miestach potenciálnych nepokojov. Berlínska policajná komisárka Barbara Slowiková pre DPA uviedla, že v Berlíne bude počas osláv Silvestra najväčšia policajná akcia "za niekoľko uplynulých desaťročí". Zosilnená policajná prítomnosť v uliciach sa očakáva aj v iných mestách.