Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Politické riešenie ukrajinskej krízy nemá alternatívu, tvrdí Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, archívne foto Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie v tejto súvislosti podčiarkol, že Maďarsko je za plnenie Minskej dohody a k tomu vyzýva aj všetky zainteresované strany.

Budapešť 25. mája (TASR) - Politické riešenie ukrajinskej krízy nemá alternatívu, povedal dnes v Budapešti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom.

Šéf maďarskej diplomacie v tejto súvislosti podčiarkol, že Maďarsko je za plnenie Minskej dohody a k tomu vyzýva aj všetky zainteresované strany.

"Spoliehame sa len na vlastné sily," povedal ruský minister v súvislosti s otázkou sankcií Európskej únie voči Rusku.

"Vnímame postoje Európskej únie i Spojených štátov, ktoré sú založené na politike. Niektorí tvrdia, že ukrajinská kríza nie je jediným dôvodom sankcií. My si plánujeme hospodársku politiku na základe súčasnej situácie, chceme menej závisieť od politickej konjunktúry západných politikov," zdôraznil Lavrov.

"Sme za diskusiu na najvyššej úrovni. Očakávame rozhodnutie na najvyššej úrovni EÚ," povedal Szijjártó k otázke sankcií voči Rusku.

Obaja ministri sa ohradili voči kritike, že Maďarsko je akýmsi trójskym koňom Moskvy v Bruseli. Szijjártó takéto tvrdenia odmietol a dodal, že považuje za nebezpečný prístup, ak ktokoľvek spoluprácu s veľkou krajinou musí nejako vysvetľovať a obhajovať.

Ruský minister súhlasil so svojím maďarským rezortným partnerom a dodal, že verejnosť treba upokojovať, a nie "neprirodzeným spôsobom" poburovať.

Lavrova prijal aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Lavrovovu návštevu Jobbik privítal, DK a LMP ju ostro kritizovali

Dnešná oficiálna návšteva šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova v Budapešti, ktorý sa stretol s premiérom Viktorom Orbánom i ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom, potešila opozičnú ultrapravicovú stranu Jobbik. Ochranárska strana LMP a Demokratická koalícia (DK) ju však ostro kritizovalo, uviedla agentúra MTI.

Parlamentný poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi pre MTI vyjadril nádej, že Lavrovova návšteva prispeje k ďalšiemu posilneniu maďarsko-ruských vzťahov.

Jobbik podľa jeho slov dúfa, že maďarská vláda bude presadzovať uvoľnenie sankcií voči Rusku. "Sme presvedčení, že Rusko je nenahraditeľným partnerom v riešení súčasnej migračnej krízy a v účinnom boji proti terorizmu," zdôraznil Gyöngyösi, ktorý vyzval maďarskú vládu, aby sa usilovala o zlepšenie vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom.

LMP považuje Lavrovovu návštevu za neúspech, pretože maďarská vláda prepásla príležitosť na vypovedanie dohody o dobudovaní atómovej elektrárne v Paksi ešte pred začatím čerpania ruského úveru, ktorý "na dlhé desaťročia uvrhne Maďarsko do úverovej pasce".

Hovorca LMP József Gál kritizoval Szijjártóa za to, že o ruskom projekte rozširovania Paksu hovorí stále ako o lacnom projekte, pričom je zrejmé, že v priebehu niekoľkých rokov stúpne zadlženie štátu na nekontrolovateľnú úroveň.

Podľa DK schôdzky Lavrova s Orbánom a Szijjártóom svedčia o tom, že Rusko si už Maďarsko politicky podmanilo. "Maďarsko je jediným trójskym koňom Ruska v EÚ," napísala opozičná strana, podľa ktorej Orbán ešte aj migračnú krízu zneužíva na vedomé podkopávanie EÚ.