Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Politický väzeň sa zapálil na protest proti nevyplateniu odškodného

Video z súkromnej televízie zachytáva momenty upálenia Gjergja Ndrecu Foto: TASR/AP

Počas komunistického režimu v Albánsku v rokoch 1944-90 bolo prenasledovaných približne 100.000 ľudí, z ktorých mnohí boli popravení, väznení alebo posielaní na nútené práce.

Tirana 8. októbra (TASR) - Bývalý albánsky politický väzeň Gjergj Ndreca sa dnes zapálil na protest proti neustálemu odkladaniu výplaty dávok odškodňujúcich obete niekdajšieho komunistického režimu v balkánskej krajine.

Päťdesiattriročný Ndreca bol jedným z približne 20 účastníkov protestnej hladovky politických väzňov v Tirane. Obete politického prenasledovania v časoch komunistickej diktatúry v Albánsku žiadajú vládu, aby im vyplatila prisľúbených 2000 lekov (14 eur) za každý deň strávených vo väzení.

Z medializovaných správ nebolo bezprostredne zrejmé, aký vážny je rozsah zranení demonštranta, ktorý počas komunizmu strávil šesť rokov vo väzení.

Organizátor protestu Skender Tufa povedal, že zranenia utrpel ešte aj druhý protestujúci politický väzeň, ktorý sa tiež pokúsil zapáliť.

Počas komunistického režimu v Albánsku v rokoch 1944-90 bolo prenasledovaných približne 100.000 ľudí, z ktorých mnohí boli popravení, väznení alebo posielaní na nútené práce, napísala agentúra AP.