Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zhodnotili prácu šéfky diplomacie EÚ: Padali aj nelichotivé známky

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Najlepšie hodnotenie jej udelil za politiku voči Iránu a komunikačné schopnosti, najnižšie známky dostala za politické kroky v Sýrii a na Balkáne.

Brusel 12. apríla (TASR) – Počínanie vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federiky Mogheriniovej po polovici jej funkčného obdobia vyhodnotil časopis Politico. Najlepšie hodnotenie jej udelil za politiku voči Iránu a komunikačné schopnosti, najnižšie známky dostala za politické kroky v Sýrii a na Balkáne.

Magazín Politico hodnotil konanie šéfky diplomacie Európskej únie a zároveň podpredsedníčky Európskej komisie v piatich oblastiach: migrácia, obranná spolupráca, komunikačné schopnosti, Balkán, Rusko a Sýria. Udeľoval jej známky ako na vysokej škole na škále A až F.

Za migračnú politiku udelil časopis Mogheriniovej známku B-. Hoci relokácia a presídľovanie migrantov nejde podľa predstáv Európskej komisie, Politico poukázal na to, že eurokomisárka sa zamerala na príčiny masovej migrácie. Migračná dohoda s Tureckom, ale najmä dohody s piatimi africkými štátmi majú vyriešiť príčiny emigrácie tamojších obyvateľov smerom do Európy.

Ešte lepšiu známku, B+, získala Mogheriniová za obrannú spoluprácu. Podarilo sa jej presvedčiť členské štáty na spoločné obstarávanie vojenskej techniky a vytvorenie Spoločného riadiaceho a plánovacieho vojenského strediska na koordinácia a vedenie výcvikových a poradných vojenských misií Európskej únie (MPCC). Rovnako Politico ocenil, že dosiahla užšiu obrannú spoluprácu medzi NATO a EÚ.

Najlepšiu známku dostala za komunikačné schopnosti, keďže je považovaná za dobrú negociátorku a pôsobí presvedčivo pred kamerami.

Horšieho hodnotenia sa šéfka diplomacie EÚ dočkala za Balkán. Ten sa posledné roky ocitol na okraji záujmu Únie, keďže pozornosť bola zameraná na iné témy. Hoci tam Mogheriniová zavítala v marci na trojdenné turné, napríklad srbskí poslanci ju privítali s nevôľou.

Hodnotenie C- odstala od Politico Mogheriniová za politiku voči Rusku. Kritici jej vyčítajú, že je voči Moskve príliš zmierlivá na to, aby si zachovala možnosť presadiť politickú zmenu a mier v Sýrii.

Najhoršiu známku, D, dostala za Sýriu. Európska únia ako "humanitárny a nevojenský hráč" na pomoc Sýrii vynaložila už takmer desať miliárd eur, ale reálne je len v závese rozhodnutí veľmocí. Podľa magazínu vojna v Sýrii zostane určujúcou témou jej mandátu a zatiaľ to na skoré ukončenie konfliktu nevyzerá.

Talianka Federica Mogheriniová je vo funkcii podpredsedníčky eurokomisie a šéfky diplomacie Únie od novembra 2014 a mandát sa jej skončí na jar 2019. Predtým bola členkou talianskej mládežníckej komunistickej federácie, neskôr poslankyňou parlamentu a v roku 2014 zastávala niekoľko mesiacov post talianskej ministerky zahraničných vecí.