Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Politico: Novinári po ceste s Trumpom pôsobili, akoby zažili vojnu

Donald Trump Foto: TASR/AP

Pre TASR to v Bruseli povedal David Herszenhorn, tamojší korešpondent amerického magazínu Politico.

Brusel 9. júna (TASR) - Novinári, ktorí nedávno cestovali s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na summit NATO v Bruseli a následne aj na schôdzku G7 na Sicílii, vykazovali príznaky posttraumatickej stresovej poruchy, ako keby zažili vojnový konflikt. Pre TASR to v Bruseli povedal David Herszenhorn, tamojší korešpondent amerického magazínu Politico.

"Pracovali prakticky nonstop, nemali veľmi čas na oddych, každý deň bol pre nich bojom. A to boli ešte tí šťastní, ktorým bolo umožnené pracovať (a pokrývať jeho cestu)," uviedol ďalej Herszenhorn. Vzťah Trumpa k americkým médiám vo všeobecnosti označil za veľmi "nepriateľský" a nad touto skutočnosťou vyjadril sklamanie.

"Ako novinári vždy čakáme na niečo nové a zaujímavé... A niektorí ľudia tvrdia, že aj za Trumpovým zvolením bola skutočnosť, že novinári a médiá boli vo všeobecnosti fascinovaní netradičným a zvláštnym priebehom (jeho) kampane a vôbec týmto neobvyklým kandidátom. Teraz sme však v situácii, kde máme okolo seba veľa klamstiev, množstvo falošných informácií a to naozaj vytvára napätie," priblížil Herszenhorn v tohtotýždňovom rozhovore.

Ešte horšia je však podľa neho situácia pre novinárov na americkom ministerstve zahraničných vecí. Minister Rex Tillerson totiž zásadne všade cestuje bez reportérov a jeho rezort často neorganizuje ani tlačové konferencie.

"Čo sa týka amerického ministerstva zahraničných vecí, obvykle je tam veľká skupina novinárov, ktorá cestuje s ministrom zahraničných vecí. Avšak teraz Tillerson nikomu nepovolí, aby s ním cestoval. Všade chodí bez reportérov a (jeho rezort) nerobí tak často ani tlačové konferencie," povedal ďalej a dodal, že takéto podmienky prácu novinárov naozaj veľmi sťažujú.

Zároveň ale zdôraznil, že žurnalisti s Trumpovou administratívou nebojujú. Ide im len o to, aby vláda hovorila pravdu a povolila im vykonávať svoju prácu. Ak sa však americký prezident snaží hanobiť médiá a robiť z nich nepriateľov, nájde sa bohužiaľ mnoho ľudí, ktorí jeho slovám začnú veriť a vnímať média ako nepriateľa Spojených štátov, povedal Herszenhorn.

V tejto súvislosti zauvažoval nad tým, či by sa mali médiá zvlášť zaoberať Trumpovými príspevkami na Twitteri. Aj medzi Trumpovými spolupracovníkmi v Bielom dome sú totiž ľudia, ktorí tvrdia, že média by prezidentovým tweetom nemali venovať až takú pozornosť.

"Ale ako tomu môžete nevenovať pozornosť, keď ide o prezidenta USA, ktorý velí najsilnejšej armáde sveta," myslí si korešpondent magazínu Politico. Poradcovia podľa neho nedokážu nijako kontrolovať to, čo Trump povie či napíše; žiadať však médiá, aby si to nevšímali, považuje za nereálne a nezodpovedné.

Média podľa neho momentálne bohužiaľ nemajú inú možnosť, než sledovať twitterový účet prezidenta, ktorý je schopný zaspať počas toho, ako tweetuje, potom "vyťuká bláznivé veci a o päť hodín na to sa zobudí a zmaže ich".

Za vyčerpávajúce a extrémne náročné považuje Herszenhorn aj to, ak Trump zverejní hocijakú nepravdu a novinári ju následne musia vyvracať. Americký prezident však podľa neho v takomto prístupe nie je celkom sám.

"Štyri roky som strávil ako korešpondent v Moskve... a toto je niečo, s čím sa Rusi stretávajú už veľmi dlho: vláda ktorá im klame, lídri ktorí im klamú a skresľujú situáciu," povedal.

V tejto súvislosti ďalej pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin len nedávno povedal, že Moskva nijakým spôsobom nezasahovala do amerických volieb, avšak "je možné, že to spravili nejakí ruskí dobrovoľníci, respektíve hackeri". Takáto rétorika je podľa neho totožná s tou, ktorú používal Putin už v roku 2014 ohľadne Krymu. Herszenhorn dodal, že podľa jeho ruských kolegov americkí novinári teraz s Trumpom zažívajú zhruba to, s čím oni sami majú dlhodobú skúsenosť.