Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Belgický politik čelí vyhrážkam smrťou, ak neprestúpi na islam

Líder strany Nová flámska aliancia Bart De Wever, archívne foto Foto: FOTO TASR/AP

Šéf N-VA a starosta Antverp sa netají svojou protiimigrantskou a protiislamskou rétorikou.

Brusel 25. mája (TASR) - Bart De Wever, predseda najsilnejšej belgickej politickej strany, nacionalisticky orientovanej Novej flámskej aliancie (N-VA), dostal nové vyhrážky smrťou. V liste napísanom po francúzsky sa mu vyhrážajú smrťou, ak nekonvertuje na islam, uviedla tlačová agentúra Belga.

Šéf N-VA a starosta Antverp sa netají svojou protiimigrantskou a protiislamskou rétorikou. V októbri 2013 belgické médiá upozornili, že De Wever, podobne ako aj líder nacionalistického hnutia Flámsky záujem Filip De winter, starosta mestečka Vilvorde s početnou moslimskou komunitou Hans Bonte a niektorí členovia kráľovskej rodiny dostali vyhrážky smrťou za svoj odsudzujúci postoj a opatrenia prijímané voči občanom Belgicka, ktorí odchádzajú bojovať po boku islamistických skupín v Sýrii.

Belgická prokuratúra v roku 2013 potvrdila, že išlo o hrozby zaslané v mene "Moslimského bratstva" proti všetkým "neveriacim".

De Wever sa dlhodobo pohybuje obklopený telesnou ochrankou. Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) uviedol, že v súvislosti s najnovšími hrozbami vykonáva potrebné analýzy na prehodnotenie stupňa De Weverovej ochrany.

V najnovšom anonymnom dokumente, ktorý bol napísaný vo francúzštine, šéf N-VA čelí hrozbe popravy, ak neprestúpi na moslimskú vieru.

"Vždy som hovoril, že by sme nemali ignorovať bezprostrednú hrozbu extrémistického islamu. Toto sme prehliadali dlhé roky," uviedol De Wever v nedeľu v rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VTM. Upozornil, že kým úrady situáciu iba komentujú, ďalší a ďalší Belgičania odchádzajú do Sýrie.