Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Politológ: Le Penová zmobilizovala voličov, Macron ju asi porazí tesne

Šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová oznamuje výsledok hlasovania členov strany o zmene jej názvu v Brone 1. júna 2018. Foto: TASR/AP

Podľa informácií ministerstva vnútra prvé kolo volieb vyhral Macron s 27,6 percenta hlasov.

Paríž 11. apríla (TASR) - Francúzskej nacionalistke Marine Le Penovej sa pred prvým kolom prezidentských volieb podarilo úspešne zmobilizovať voličov, rástla aj v posledných prieskumoch. Úradujúcemu centristickému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi sa v druhom kole o dva týždne zrejme podarí poraziť Le Penovú, avšak iba tesným rozdielom, uviedol pre TASR Jacques Gerstlé, politológ z Univerzity Sorbonne.

Kandidátka krajnej pravice v každých doterajších prezidentských voľbách získala lepší výsledok ako v predchádzajúcich. Teraz kandidovala po tretí raz. Podľa politológa jej pomohla stratégia "banalizácie diskurzu krajnej pravice". Ako dodal expert, jej program bol teraz sociálnejší a zdanlivo potlačil do úzadia jej kľúčovú politiku bezpečnosti a imigrácie.

Ľavičiarovi Jean-Lucovi Mélenchononovi sa darilo oveľa lepšie, než naznačovali prieskumy. "Viedol dobrú kampaň, veľmi energickú s technologickými inováciami, napríklad s hologramom. Na získanie prístupu k mladým ľuďom využíval vo veľkej miere YouTube. Surfoval na vlne odmietania Macrona, hlavne v otázke dôchodkov," komentoval Gerstlé. Podľa neho Mélenchon získal väčšinu ľavicových hlasov vďaka tomu, že mnohí voliči hlasovali takticky v prospech kandidáta s najväčšími šancami.

Podľa informácií ministerstva vnútra prvé kolo volieb vyhral Macron s 27,6 percenta hlasov. Do druhého kola s ním postúpila Le Penová, ktorá získala 23,4 percenta hlasov. Mélenchon sa umiestnil tretí s 21,9 percentami.

Druhé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa uskutoční 24. apríla.





(osobitná spravodajkyňa TASR Barbora Výrostková)