Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

POLITOLOGIČKA: Musíme dúfať, že Trump nesplní sľuby, ktoré mu pomohli

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpova výhra je podľa politologičky zároveň výhrou aj pre ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Donald Trump je 45. Prezidentom Spojených štátov amerických. Aký to bude mať dopad na zahraničnú politiku? Musíme dúfať, že Trump nesplní všetky sľuby, ktoré mu pomohli vyhrať tieto voľby. Pre TASR to uviedla Erika Harrisová, profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole.

"Vyjadril sa, že bude "brexit prezidentom". To znamená, že bude uplatňovať izoláciu v zahraničnej politike s tým, že "prvou zo všetkých by mala byť Amerika". Čo sa týka Británie, Trump podporoval brexit v tej najpopulistickejšej podobe, čo znamená "tvrdý brexit" a jeho výhra túto pozíciu posilní," upozornila Harrisová.

Teraz.sk prináša všetky dôležité informácie ohľadne výsledkov prezidentských volieb v USA: SLEDUJEME ONLINE: Voľby v USA, PRVÉ VÝSLEDKY, vedie TRUMP

Zároveň dodáva, že Trumpova výhra je zároveň výhrou aj pre ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Trump sľúbil, že Amerika nebude vystupovať ako policajt sveta. Oslabená EÚ a izolujúca sa Amerika, nie je ideálnou kombináciou ani pre východnú Európu. Je skôr výhrou pre populistov a dezinformovanie," konštatovala.