Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Poľská komunita v Nemecku si pripomenie zavraždenú krajanku

Policajt začína Sýrčana, ktorý v nemeckom Reutlingene zabil svoju kolegyňu z Poľska.. Foto: TASR/AP

Zločin vyvolal v Reutlingene už protestné mítingy pravicových extrémistov a Antify.


Reutlingen 29. júla (TASR) - Poliaci žijúci v Reutlingene v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko pripravujú na sobotu pietnu slávnosť, na ktorej si chcú pripomenúť 45-ročnú krajanku. Poľka pracujúca v miestnom gastronomickom zariadení sa v nedeľu 24. júla stala obeťou hrdelného zločinu, ktorý kuchynským nožom spáchal jej kolega z pracoviska a priateľ, 21-ročný Sýrčan, ktorého žiadosť o azyl sa v Nemecku stretla s pozitívnou reakciou a ktorý údajne už skôr trpel psychickými problémami.

S určitosťou však mal na konte viaceré záznamy u polície, a to kvôli podozreniu z krádeže a opakovaného ublíženia na zdraví.

Vyšetrovatelia dospeli k predbežnému záveru, že v danom prípade nešlo o plánovaný útok, ale spontánny čin, ktorému predchádzala hádka partnerov. Motív činu je však naďalej predmetom vyšetrovania.

Ozbrojenec zranil na úteku z miesta činu päť ďalších osôb.

Dve súkromné osoby ohlásili podľa miestnej radnice pietny pochod okolo dejiska zločinu v centre Reutlingenu za predpokladanej účasti až do 500 osôb, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Podujatie bude monitorovať miestna polícia, ktorá je v prípade potreby pripravená zasiahnuť.

Zločin vyvolal v Reutlingene už protestné mítingy pravicových extrémistov a Antify. Veľkú pozornosť vzbudil aj vo vlasti obete, ktorá bola podľa oficiálne nepotvrdených informácií v požehnanom stave.