Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Poľky demonštrovali proti ďalšiemu návrhu zákona o interrupciách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dnešné protesty nasledujú po vlne podobných demonštrácií, ktorú v Poľsku začiatkom októbra vyvolal návrh ešte prísnejších opatrení v interrupčnej legislatíve.

Varšava 24. októbra (TASR) - Poľské ženy dnes vo viacerých mestách demonštrovali proti novému návrhu zákona, na základe ktorého by boli zakázané aj interrupcie v prípade poškodenia či choroby plodu. Mnohé zo žien, ktoré sa zhromaždili v uliciach Varšavy, Gdanska, Lodže, Vroclavu, Poznane a ďalších miest, boli na znak smútku za hroziacou stratou reprodukčných práv odeté do čiernych šiat.

Dnešné protesty nasledujú po vlne podobných demonštrácií, ktorú v Poľsku začiatkom októbra vyvolal návrh ešte prísnejších opatrení v interrupčnej legislatíve. V súlade s nimi by boli interrupcie úplne zakázané a porušenie tohto zákazu lekármi či tehotnými ženami by sa trestalo väzením. Práve masové protestné akcie, tzv. čierne pondelky, však nakoniec spôsobili, že poslanci kontroverzný návrh zamietli, pripomenula agentúra AP.

Poľky sa však dnes do ulíc opäť vrátili a podporiť ich prišli aj mnohí muži. Dôvodom je ďalšie možné sprísnenie predmetnej legislatívy, ktoré pred necelými dvoma týždňami avizoval predseda poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Jeho strana chce podľa jeho slov dosiahnuť to, aby sa aj deti s veľkým poškodením či také, ktorým hrozí istá smrť, mohli narodiť a byť "pokrstené a pochované".

Hnutia obhajujúce práva na interrupcie v posledných týždňoch svoje požiadavky ešte rozšírili. Poliaci, ktorí dnes vyšli do ulíc, vyzývali napríklad aj na kvalitnejšiu sexuálnu výchovu na školách či jednoduchší prístup k antikoncepcii. Žiadali tiež, aby sa rímskokatolícka cirkev prestala pliesť do záležitostí politiky, verejného života a vzdelávania.