Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Poľská armáda oslávila svoj sviatok prehliadkou za účasti prezidenta

Poľská armáda oslávila svoj sviatok prehliadkou za účasti prezidenta Andrzeja Dudu 15. augusta 2015. Foto: TASR/AP Photo

Duda, ktorý sa ujal prezidentskej funkcie 6. augusta, vyjadruje záujem posilniť poľské ozbrojené sily a zvýšiť prítomnosť NATO vo svojej krajine pre obavy z Ruska a konfliktu na susednej Ukrajine.

Varšava 15. augusta (TASR) - Poľské ozbrojené sily predviedli dnes vo Varšave desiatky stíhačiek a stovky pochodujúcich vojakov na prehliadke pri príležitosti svojho sviatku, ktorý oslavovali prvýkrát na čele s novým prezidentom Andrzejom Dudom ako najvyšším veliteľom. Tradičná ukážka sily sa konala taktiež za prítomnosti premiérky Ewy Kopaczovej a ministra obrany Tomasza Siemoniaka, informuje agentúra AP.

Poľská armáda každoročne oslavuje svoj sviatok 15. augusta, na výročie víťazstva nad ruskými boľševikmi v bitke pri Varšave z roku 1920. Nad centrom Varšavy aj tentoraz prelietavali stíhačky F-16 a MiG-29, dopravné lietadlá C-130 Hercules a vrtuľníky, zatiaľ čo ulicami prechádzali obrnené transportéry typov Rosomak a Stryker či vozidlá s raketometmi Langusta. Pred niekoľkotisícovým davom divákov sa okrem Poliakov predviedli aj vojaci zo Spojených štátov a Kanady zúčastňujúci sa na cvičeniach NATO v Poľsku.

Konzervatívec Duda, ktorý sa ujal prezidentskej funkcie 6. augusta, vyjadruje záujem posilniť poľské ozbrojené sily a zvýšiť prítomnosť NATO vo svojej krajine pre obavy z Ruska a konfliktu na susednej Ukrajine.