Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Poľská premiérka rokovala v Paríži s Hollandom

Na snímke predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová. Foto: TASR/Michal Svítok

V spoločnom komuniké sa však obaja štátnici vyslovili za to, aby Veľká Británia zostala súčasťou EÚ.


Paríž 3. februára (TASR) - Hospodárska spolupráca, ale aj obranyschopnosť a hroziaci Brexit boli dnes predmetom rokovaní francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a poľskej premiérky Beaty Szydlovej v Paríži.

Szydlová podľa agentúry PAP na spoločnej tlačovej konferencii konštatovala, že Poľsku záleží na tom, aby sa hospodárske vzťahy s Francúzskom rozvíjali ešte intenzívnejšie. Súčasne poznamenala, že nadišiel čas investovať do rozvoja moderných technológií a výskumu, teda do odborov, ktoré sa v ostatných rokoch až tak nerozvíjali.

Obe krajiny spája podľa nej aj významná úloha obranného priemyslu. Szydlová vyjadrila nádej, že sa politikom podarí nájsť konsenzus v otázkach zásadných pre Európu a nezabudnú pri tom na prioritný význam bezpečnosti pre občanov.

Na margo migračnej krízy uviedla, že Poľsko je za posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ a vyriešenia situácie utečencov za jej hranicami, informovala spravodajská televízia TVN24.

Na margo budúcnosti Veľkej Británie v Únii naznačila, že viacero bodov v návrhu dohody oboch strán Varšava podporuje, avšak niektoré prioritné otázky budú ešte predmetom bilaterálnych rokovaní počas piatkovej návštevy britského premiéra Davida Camerona vo Varšave.

Podľa Szydlovej je nesporné, že Británia musí zostať v Európskej únii. "To je nesmierne dôležité pre nás všetkých," zdôraznila poľská premiérka.

Francúzsky prezident podľa tamojších médií dal na stretnutí jasne najavo, že nesúhlasí s tým, aby európski lídri na blížiacom sa summite Únie (18.-19. februára) viedli akékoľvek ďalšie rokovania o požiadavkách Londýna na reformu EÚ.

V spoločnom komuniké sa však obaja štátnici vyslovili za to, aby Veľká Británia zostala súčasťou EÚ.

Predložený kompromis podľa francúzskeho prezidenta nepochybne umožňuje nájsť riešenia problémov, ktoré sa dodnes javia ako ťažko zvládnuteľné. V rámci Európskej rady by však nemalo dôjsť k ďalším zmenám ani rokovaniam, uviedol Hollande.

Ďalšími témami francúzsko-poľských rokovaní boli dnes v Paríži podľa PAP aj otázka boja proti medzinárodnému terorizmu či problematika strategickej adaptácie Severoatlantickej aliancie a s ňou súvisiacich poľských očakávaní v kontexte júlového summitu vo Varšave.