Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľská prokuratúra sa vrátila k afére okolo vlaňajšieho odpočúvania

Bývalý poľský minister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz, archívne foto Foto: TASR/AP

Potvrdil to hovorca varšavskej obvodnej prokuratúry Przemyslaw Nowak.

Varšava 26. februára (TASR) - Obvodná prokuratúra vo Varšave začala na základe informácií zverejnených v dnešnom vydaní denníka Gazeta Wyborcza skúmať pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa pôsobenie údajne tajnej skupiny v poľskom rezorte vnútra.

Potvrdil to hovorca varšavskej obvodnej prokuratúry Przemyslaw Nowak.

Toto zoskupenie malo podľa periodika skúmať, či za vlaňajším škandálom okolo odpočúvania verejných činiteľov krajiny stáli niekdajší šéfovia spravodajských služieb ABW, SKW a BOR, ako aj úradujúci šéf CBA.

Hovorca prokuratúry súčasne dodal, že vyšetrovanie prokuratúry bude prebiehať na základe článku 231 poľského trestného zákonníka, v zmysle ktorého verejný činiteľ, prekračujúci svoje právomocí alebo si neplniaci povinnosti, poškodzuje verejné alebo súkromné záujmy, za čo mu hrozí v prípade potvrdenia viny súdom nepodmienečný trest odňatia slobody až do troch rokov.

Spomínanú skupinu mal podľa periodika riadiť bývalý minister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz, ktorý svojho času patril medzi hlavných aktérov aféry okolo odpočúvania a ktorý podozrieval spomínaných exšéfov z nekalých praktík. Vyšetrovanie jeho osoby prokuratúra vlani v septembri na základe dovtedy známych materiálov zastavila.

Samotný Sienkiewicz sa však krátko po dnešnom zverejnení spomínaných informácií v poľskom liberálnom denníku obrátil na generálnu prokuratúru krajiny s tým, že dôrazne poprel svoje údajné pôsobenie na čele inkriminovaného zoskupenia a odmietol, že by vôbec vedel o jeho existencii. Údaje, ktoré sa v tlači objavili v súvislosti s jeho osobou, označil za "lživé, ba absurdné".

Informovali o tom poľské elektronické médiá a internetové spravodajské servery.

Jestvovanie skupiny poprela dnes aj hovorkyňa ministerstva vnútra Malgorzata Wozniaková.

Od celej záležitosti sa dištancoval aj hovorca poľskej vnútroštátnej tajnej služby - Agentúry pre vnútornú bezpečnosť (ABW), podplukovník Maciej Karczynski.

Šéf poľskej vojenskej kontrarozviedky SKW plukovník Piotr Pytel konštatoval, že ním vedená inštitúcia neparticipovala v žiadnej forme na popísanej kauze.

Predsedníčka poľskej vlády Ewa Kopaczová je podľa dnešného popoludňajšieho vyjadrenia za dôsledné vyšetrenie prípadu. Premiérka súčasne poukázala na fakt, že bezpečnostné služby popierajú obvinenia zverejnené v tlači. Kopaczová zároveň avizovala, že kauzou sa v utorok bude zaoberať parlamentný výbor pre kontrolu tajných služieb.