Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Poľská strana KO zakladá tím na vyšetrenie zločinov minulej vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Poľský premiér Donald Tusk poveril vedením tímu poslanca Romana Giertycha (KO).

Varšava 18. januára (TASR) – Poľská vládna strana Občianska koalícia (KO) vo štvrtok ohlásila založenie "zúčtovacieho tímu", ktorý bude vyšetrovať vinníkov zločinov spáchaných počas predchádzajúcej vlády. TASR správu prebrala od agentúry PAP.

Medziministerský zúčtovací tím bude vyšetrovať škandály spojené s verejnými financiami, ale aj prenasledovanie sudcov a prokurátorov stranou Právo a spravodlivosť (PiS) alebo protiprávne získanie výhod pôsobením nesprávne priradených sudcov.

Poľský premiér Donald Tusk poveril vedením tímu poslanca Romana Giertycha (KO). Opozícia v minulosti často obviňovala vládnucu PiS z porušovania zákona, podvodov, protekcionizmu a spolitizovania takmer všetkých štátnych úradov.

"Naším cieľom je zabezpečiť, že dolapíme a potrestáme všetky osoby, ktoré sa počas uplynulých ôsmich rokov dopustili rôznych zločinov ako krádeže alebo zneužívanie právomocí, presne tak, ako sme potrestali pána Kaminského a Wasika. Myslím, že podobne bude potrestaný aj bývalý zástupca ministra zahraničných vecí, Piotr W., ktorého včera zadržal protikorupčný úrad (CBA)," uviedol Giertych. Podľa jeho slov je cieľom vrátiť do štátneho rozpočtu každý jeden ukradnutý zlotý.

Tím vyšetrovateľov sa bude podľa Giertycha zaoberať aj "organizovaným gangom". Narážal na vedenie poľskej štátnej televízie TVP, ktorá sa podľa neho usilovala "očierňovať politických oponentov".