Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Poľskú vládu možno opustí nielen premiérka, ale aj šéf diplomacie

Na snímke poľská premiérka Beata Szydlová. Foto: TASR/AP

Údajne naznačili už aj odchod šéfa poľskej diplomacie Witolda Waszczykowského.

Varšava 5. decembra (TASR) - Zrejme už na budúci týždeň, ale určite do Vianoc sa uskutoční avizovaná rekonštrukcia poľskej vlády, v rámci ktorej môže dôjsť aj k zmenám na jej čele i na poste ministra zahraničných vecí. Uviedla to v utorok spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Hovorkyňa poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Beata Mazureková v priebehu utorka potvrdila existenciu návrhu, aby sa predsedom poľskej vlády stal doterajší vicepremiér a minister pre rozvoj a financie Mateusz Morawiecki.

Ten už v pondelok chýbal v Bruseli na rokovaní ministrov financií členských krajín EÚ a do jej sídelného mesta neodcestoval v rozpore s plánmi ani v utorok. Žiadny relevantný zdroj však zatiaľ nepotvrdil, že by zrušenie jeho cesty priamo súviselo s pripravovanou rekonštrukciou vlády.

Podľa hovorkyne PiS posúdi návrh vedenie strany, avšak to ešte nerokovalo a preto nie je zatiaľ známy ani termín rozhodnutia, respektíve rekonštrukcie kabinetu.

Úradujúca poľská premiérka Beata Szydlová, ktorá rekonštrukciu avizovala a tvrdila, že o nej rokuje s lídrom PiS Jaroslawom Kaczynským, zverejnila v noci na utorok tvít, ktorý pôsobil ako rozlúčkový. Vo Varšave sa totiž šíria fámy, že ju v úrade nahradí iný politik.

Stalo sa tak po pondelkových vnútrostraníckych rokovaniach za účasti lídra strany, na programe ktorých bola podľa hovorkyne PiS i rekonštrukcia vládneho kabinetu.

Szydlová na Twitteri napísala: "Bez ohľadu na všetko - najdôležitejšie je Poľsko. Také, čo dbá o rodinu a hodnoty (a je) bezpečné. Také, čo vyrástlo na kresťanskom základe, tolerantné a otvorené. Moderné a ambiciózne. Taká je moja krajina. Príklad pre Európu a svet. Takí sme my, Poliaci."

Prvé informácie o možnosti, že Szydlovú nahradí na čele vlády Mateusz Morawiecki, zverejnila rozhlasová stanica RMF FM. Podľa jej zdrojov mal Kaczynski na vnútrostraníckom fóre povedať, že nástupcom Szydlovej bude po rekonštrukcii práve vicepremiér a ďalšie zmeny závisia už od jeho predstáv. Naznačil však údajne odchod šéfa poľskej diplomacie Witolda Waszczykowského.