Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľská vláda odvoláva zo zahraničia desiatky veľvyslancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ide o diplomatov, ktorých vymenovala predchádzajúca pravicová vláda.

Varšava 13. marca (TASR) - Poľské ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že odvoláva zo zahraničia 50 svojich veľvyslancov v rámci úsilia novej proeurópskej poľskej vlády o zlepšenie zahraničných diplomatických misií v náročnom období. Ide o diplomatov, ktorých vymenovala predchádzajúca pravicová vláda, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Poľský rezort diplomacie vo vyhlásení neuviedol mená odvolaných veľvyslancov. Nespresnil, kedy budú nahradený, ani či plánuje zrušiť niektoré zahraničné posty.

Rozhodnutie schválil poľský premiér Donald Tusk, dodalo ministerstvo zahraničných vecí.

Odvolanie diplomatov však nemusí získať súhlas poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý je kritický voči novému vládnemu kabinetu. Poľská hlava štátu má právomoc menovať a odvolávať veľvyslancov, pripomína poľská tlačová agentúra PAP.

Poľská diplomacia tvrdí, že výmena veľvyslancov je "nevyhnutá" a poslúži "lepšej profesionálnej realizácii zložitých úloh", ktorým čelí poľská zahraničná politika.

Tusk povedal, že v náročných časoch, keď Ukrajina naďalej čelí ruskej agresii, je kľúčové mať tím lojálnych vyslancov. Zdôraznil, že nejde o "odvetu" voči jeho predchodcom.

Poľský premiér tiež uviedol, že má vysokú mienku o práci poľského veľvyslanca vo Washingtone Mareka Magierowského, čo naznačuje, že tento diplomat pravdepodobne nebol odvolaný, konštatuje AP.