Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Poľské komunálne voľby sú prvým volebným testom koaličnej vlády

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Branislav Račko

Voliči si spomedzi 190.000 registrovaných kandidátov volia starostov, členov obecných rád a provinčných zastupiteľstiev.

Varšava 7. apríla (TASR) — V Poľsku v nedeľu voliči v komunálnych voľbách rozhodujú o novom zložení miestnej samosprávy. Ide zároveň o prvý volebný test koaličnej vlády premiéra Donalda Tuska štyri mesiace po prevzatí moci.

Voliči si spomedzi 190.000 registrovaných kandidátov volia starostov, členov obecných rád a provinčných zastupiteľstiev. V prípadoch, keď kandidáti na starostu nezískajú aspoň 50 percent hlasov, druhé kolo volieb sa uskutoční o dva týždne (21. apríla).

Medzi kandidátmi je aj starosta Varšavy Rafal Trzaskowski, spojenec Donalda Tuska. Ako favorit volieb sa usiluje o druhé funkčné obdobie, ale nie je jasné, či sa mu to podarí už v prvom kole.

Prieskumy verejnej mienky ukázali vyrovnané súperenie dvoch najväčších politických formácií: centristickej koalície Občianska platforma (OP) premiéra Donalda Tuska a nacionalisticko-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vládla krajine od roku 2015 do minulého roka.

S odstupom za nimi sú koalícia Tretej cesty, Ľavica a radikálna pravicová strana Konfederácia.

Vládna koalícia OP, Tretia cestu a Ľavica pri rekordnej účasti voličov spoločne vyhrala celoštátne voľby v októbri. Nedeľné hlasovanie je skúškou aj pre PiS, ktoré dominuje najmä v konzervatívnych vidieckych oblastiach.

Končiace funkčné obdobie miestnej samosprávy bolo najdlhšie od roku 1989. PiS ho predĺžilo zo štyroch na päť rokov a následne o pol roka odložilo voľby. Obávalo sa, že usporiadanie miestnych volieb spolu s parlamentnými voľbami poškodí šance vtedajšej vlády.