Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľské ženy žiadali lepšiu dostupnosť interrupcií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Účastníčky pochodu mali v rukách transparenty s výzvami, aby štát vybudoval viac jaslí a materských škôl, prijal opatrenia na zlepšenie bezpečnosti pri práce a zaručil ženám vyššie mzdy.

Varšava 6. marca (TASR) - Stovky žien dnes počas pochodu ulicami Varšavy žiadali lepšiu dostupnosť interrupcií, zlepšenie pracovných podmienky a pomoci štátu pri starostlivosti o deti.

Výročný pochod poľských žien sa konal už 17.-krát a krátko pred utorkovým Medzinárodným dňom žien.

Účastníčky pochodu mali v rukách transparenty s výzvami, aby štát vybudoval viac jaslí a materských škôl, prijal opatrenia na zlepšenie bezpečnosti pri práce a zaručil ženám vyššie mzdy. Domáhali sa tiež profesionálne vykonávaných legálnych potratov, aby sa viac chránil život a zdravie ženy.

Potrat je v Poľsku možné vykonať len v prípade, ak tehotenstvo ohrozuje ženin život, je dôsledkom znásilnenia alebo incestu alebo v prípade, že plod má nevyliečiteľné poškodenie.

Aktivistky za práva žien v Poľsku sa obávajú, že tieto existujúce pravidlá môžu byť sprísnené po tom, ako sa k moci v krajine dostala konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS).