Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľskí farmári blokujú cesty na protest proti dovozu z Ukrajiny

Poľnohospodári jazdiaci na ťažkotonážnom traktore do mesta Poznaň na západe krajiny v rámci celonárodného protestu farmárov proti agrárnej politike Európskej únie a dovozu lacnej ukrajinskej produkcie, ktorá im podľa nich podkopáva živobytie, v piatok v poľskej Poznani. 9. februára 2024. Foto: TASR/AP

Akciu organizuje na najmenej 250 miestach hlavný poľský farmársky zväz, ktorý oznámil, že protesty budú pokračovať do 10. marca.

Dorohusk 9. februára (TASR) - Poľskí farmári v piatok blokovali cesty a protestovali aj na hraničných priechodoch s Ukrajinou. Ide o novú vlnu protestov proti dovozu poľnohospodárskych výrobkov zo susednej Ukrajiny, kde Rusko vedie útočnú vojnu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Poľsko patrí k najvytrvalejším podporovateľom Ukrajiny už od začiatku invázie pred takmer dvoma rokmi, ale vzťahy medzi oboma spojencami teraz poškodzujú ekonomické trenice. Farmári v Poľsku vravia, že otvorenie trhu EÚ ukrajinským poľnohospodárskym výrobkom prinieslo zníženie cien a nespravodlivú konkurenciu.

Farmári začali v piatok protesty na hraničných priechodoch a blokovali aj hlavné cesty. Premávku brzdili kolóny pomaly sa pohybujúcich traktorov, ktoré sa zbiehajú do veľkých miest.

"Nemáme na výber," vyhlásil pre AFP Marcin Wilgos, organizátor protestu v obci Dorohusk na hranici s Ukrajinou, keď stál vedľa pútača vyzývajúceho Európsku úniu na zavedenie zákazov ukrajinského obilia a cukru.

"Zahlcovanie výrobkami z Ukrajiny, nevyrobenými v súlade s normami a postupmi EÚ, je pre nás obrovskou záťažou," povedal 40-ročný farmár Wilgos.

Akciu organizuje na najmenej 250 miestach hlavný poľský farmársky zväz, ktorý oznámil, že protesty budú pokračovať do 10. marca.

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski na otázku o protestoch v piatok pre štátny rozhlas povedal, že farmári "majú legitímne očakávania a požiadavky", aby sa obmedzil nadmerný dovoz z Ukrajiny.

Poľsko za predchádzajúcej pravicovej vlády zakázalo dovoz ukrajinského obilia a zachovalo ho aj po príchode novej, proúnijnej koaličnej vlády k moci po vlaňajších októbrových voľbách.

Siekierski povedal, že Poľsko vedie dvojstranné rokovania s Ukrajinou o vyriešení tejto záležitosti, ale nevylúčil nové zákazy týkajúce sa ďalších skupín výrobkov.

"Možno bude potrebný zákaz pre cukor, ak bude jeho záplava príliš veľká. Možno bude potrebný pre hydinu," dodal Siekierski s tým, že vláda má v úmysle nadhodiť túto záležitosť v rokovaniach s Kyjevom.