Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľskí farmári plánujú na 20. februára úplnú blokádu hraníc Ukrajiny

Na snímke poľnohospodári idúci na ťažkotonážnom traktore do mesta Poznaň na západe krajiny v rámci celoštátneho protestu farmárov proti agrárnej politike Európskej únie a dovozu lacnej ukrajinskej produkcie, ktorá podľa nich podkopáva ich živobytie. Foto: TASR/AP

Poľskí farmári sú ostrými kritikmi lacných potravinových produktov dovážaných z Ukrajiny a ich dopadu na domáci poľský trh.

Varšava 13. februára (TASR) - Poľskí farmári plánujú na 20. februára úplnú blokádu všetkých hraničných priechodov s Ukrajinou, oznámili v utorok farmárske odbory. Stupňujú svoj 30-dňový štrajk, ktorý začali minulý týždeň na protest proti agrárnej politike Európskej únie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Farmári po celej Európe protestujú proti obmedzeniam, ktoré zaviedla EÚ ako opatrenia v boji so zmenou klímy, ale aj proti stúpajúcim nákladom a konkurencii zo zahraničia, predovšetkým z Ukrajiny, lebo ju pokladajú za nespravodlivú.

Poľskí farmári sú ostrými kritikmi lacných potravinových produktov dovážaných z Ukrajiny a ich dopadu na domáci poľský trh. Mesačný štrajk začali minulý piatok a blokujú počas neho cesty po celej krajine a hraničné priechody s Ukrajinou.

"Oznamujeme, že v rámci 30-dňového generálneho štrajku farmárov sa 20. februára budú všetky aktivity zameriavať na úplnú blokádu všetkých hraničných priechodov medzi Poľskom a Ukrajinou a na protesty v teréne," uviedla odborová organizácia farmárov Solidarita. "Nebudú blokované len hraničné priechody, ale aj komunikačné centrá a prístupové cesty k prekládkovým železničným staniciam a námorným prístavom," dodala organizácia.

Predtým oznámila, že v ten istý deň sa bude konať "hviezdicový pochod", čiže protestujúci farmári budú smerovať do Varšavy po cestách zo všetkých smerov.

Aj česká Agrárna komora informovala, že farmári zo strednej a východnej Európy sa 22. februára zhromaždia na hraniciach svojich krajín a budú mať spoločný deň protestu. Českí farmári začnú svoje protesty v pondelok blokádou dopravy v Prahe.