Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Poľskí poslanci schválili zvýšenie dôchodkového veku na 67 rokov

Foto: TASR/AP

V súčasnosti odchádzajú Poľky do dôchodku v 60 a muži v 65 rokoch. Nová legislatíva do roku 2040 postupne zvýši plný dôchodkový vek na 67 rokov.

Varšava 11. mája (TASR) - Dolná komora poľského parlamentu dnes schválila nepopulárnu dôchodkovú reformu, ktorá postupne zvýši vek odchodu do dôchodku na 67 rokov.

Napriek silnému odporu odborárov poslanci Sejmu odsúhlasili zmenu zákona po búrlivej diskusii v pomere hlasov 268 ku 185.

Reforma predložená vládou premiéra Donalda Tuska musí ešte prejsť Senátom, ktorý ju podľa očakávaní tiež schváli.

V súčasnosti odchádzajú Poľky do dôchodku v 60 a muži v 65 rokoch. Nová legislatíva do roku 2040 postupne zvýši plný dôchodkový vek na 67 rokov. Ponecháva síce možnosť odchodu do predčasného dôchodku pre ženy v 62 a pre mužov 65 rokoch, čo je však spojené z perspektívou nižšieho dôchodku vo vyššom veku.

Vládny návrh tiež sprísňuje doteraz veľmi benevolentný dôchodkový režim pre príslušníkov poľských ozbrojených síl.

Premiér Tusk varuje, že v prípade neschválenia reformy Poľsko čaká sociálna katastrofa; krajina sa podľa neho nebude schopná postarať o budúcich dôchodcov. Predĺženie pracovného veku však podľa neho prispeje nielen k redukcii štátnych výdavkov, ale aj k zvýšeniu samotných dôchodkov.

Počas hlasovania o reforme pred parlamentom pokračovali tretím dňom protesty odborárov, ktorí v rozhorčení pálili podobizne ministrov Tuskovej vlády. Lídra solidarity počas hlasovania nevpustili do budovy parlamentu.