Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Poľskí strážnici majú Fínsku pomôcť na hranici s Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Fínske ministerstvo vnútra a pohraničná stráž uviedli, že o dohode s Poľskom nevedia.

Helsinki/Varšava/Moskva 29. novembra (TASR) - Poľská pohraničná stráž v stredu informovala, že v pondelok vyšle svojich odborníkov na fínsku hranicu s Ruskom, ktorú tento severský štát uzavrel pre zvýšený prílev migrantov z Blízkeho východu. Ruská vláda následne vyhlásila, že to bude vnímať ako hrozbu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr PAP a Reuters.

"(Naši odborníci) budú hovoriť o právnych riešeniach aj o spolupráci s armádou. Na misii sa zúčastnia odborníci z pohraničnej stráže a armády," uviedla pre agentúru PAP hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská. Na sociálnej sieti X (predtým Twitter) o tom v utorok informoval aj šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera. Poľsko sa podľa neho s Fínskom podelí o skúsenosti, ktoré získalo počas migračného tlaku z Bieloruska na jeseň 2021.

Fínske ministerstvo vnútra a pohraničná stráž uviedli, že o dohode s Poľskom nevedia. Ministerstvo zahraničných vecí, obrany a ozbrojené sily Fínska sa k týmto informáciám doposiaľ nevyjadrili.

Podľa hovorcu ruskej vlády Dmitrija Peskova je "zvýšené nasadenie vojenských jednotiek na (fínsko-ruskej) hranici hrozbou" a akékoľvek plánované nasadenie vojakov považuje za "nevyprovokované a neopodstatnené".

V priebehu posledných týždňov prišlo do Fínska takmer 1000 migrantov z Afganistanu, Kene, Maroka, Sýrie, Jemenu či Pakistanu a Somálska. Helsinki obvinili Moskvu, že ich úmyselne posiela na fínsko-ruskú hranicu, a to bez potrebných dokladov.