Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľsko a pobaltské štáty rokovali o bezpečnosti aj kyberbezpečnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Všetky štyri štáty susedia s Ruskom a obávajú sa o svoju bezpečnosť v čase zvýšenej ruskej aktivity v kyberpriestore a tiež vo vojenskej oblasti.

Varšava 5. septembra (TASR) - Poľská premiérka Beata Szydlová diskutovala dnes s predstaviteľmi troch pobaltských štátov o naliehavej potrebe väčšej bezpečnosti pre ich krajiny vrátane kyberbezpečnosti. Stretla sa so svojimi partnermi z Litvy a Lotyšska a s estónskym veľvyslancom.

Všetky štyri štáty susedia s Ruskom a obávajú sa o svoju bezpečnosť v čase zvýšenej ruskej aktivity v kyberpriestore a tiež vo vojenskej oblasti. Tisíce ruských vojakov by sa mali zúčastniť na mohutných vojenských cvičeniach, ktoré sa začínajú budúci týždeň v Bielorusku, pripomína agentúra AP.

Lotyšský premiér Máris Kučinskis uviedol, že "agresívna propaganda, falošné správy" a kyberútoky prichádzajú z Ruska s cieľom "zmeniť názory našich obyvateľov".

Szydlová konštatovala, že je nutná užšia spolupráca v oblasti kyberbezpečnosti medzi 28 členmi Európskej únie, v rámci NATO a medzi krajinami v regióne.