Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Poľsko a Švédsko sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obe krajiny zdieľajú podobné postoje aj v prípade medzinárodnej bezpečnosti.

Varšava 14. septembra (TASR) - Poľsko a Švédsko zosilnia vzájomnú vojenskú spoluprácu. Oznámili to dnes vo Varšave ministri obrany oboch krajín Tomasz Siemoniak a Peter Hultqvist, ktorých citovala agentúra PAP.

Podľa ich vyjadrenia obe krajiny zdieľajú podobné postoje týkajúce sa medzinárodnej bezpečnosti.

"Obaja sme presvedčení, že situácia v regióne sa za uplynulé dva roky radikálne zmenila. Agresia (Ruska) na Ukrajine a anexia Krymu predstavujú nové hrozby pre naše krajiny (...) preto je posilnenie našej vojenskej spolupráce nevyhnutné," uviedol Siemoniak po stretnutí s Hultqvistom.

Ten poznamenal, že ukrajinský konflikt kompletne anuloval rovnováhu síl v tejto časti Európy a Švédsko sa v reakcii na aktivitu Ruska v Baltickom mori rozhodlo v priebehu ďalších piatich rokov zvýšiť svoj armádny rozpočet o 11 percent.

Švédsky minister na margo spolupráce uviedol, že ministerstvá obrany oboch štátov sa rozhodli začať strategickú spoluprácu zahŕňajúcu okrem iného spoločné vojenské cvičenia. Ministri v tejto súvislosti podpísali novú dohodu.

Siemoniak a Hultqvist takisto rokovali o hrozbách spojených s činnosťou teroristickej skupiny Islamský štát (IS) a momentálnou utečeneckou krízou v Európe.