Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pátranie po nezvestných poľských baníkoch komplikuje prítomnosť metánu

Záchranná operácia v uhoľnej bani Zofióvka v meste Jastrzębie-Zdrój v poľsko-českom pohraničí začala v sobotu o 11.25 h a zapojilo sa do nej viac ako 250 ľudí. Foto: TASR/AP

V lokalite sa navyše nachádza trhavina určená na odstrely v podzemí, ktoré baníci nestihli realizovať.

Varšava 10. mája (TASR) - Vysoká koncentrácia metánu v poľskej uhoľnej bani Zofióvka v meste Jastrzębie-Zdrój v poľsko-českom pohraničí, v ktorej sú od soboty nezvestní traja baníci po závale spôsobenom zemetrasením s magnitúdou najmenej 3,4, znemožnila v stredu využitie špeciálneho armádneho zariadenia špecialistov vojenského námorníctva, odborníkov na pátranie pod morskou hladinou.

Ako vyplýva zo štvrtkových informácií spravodajskej televízie TVN24 a tlačovej agentúry PAP, metán a s ním spojené nebezpečenstvo explózie neumožňuje ani v súčasnosti v podzemí využitie elektrických prístrojov.

Od neskorých popoludňajších hodín tak po celú noc pátrali v inkriminovanej lokalite, asi 900 metrov pod zemským povrchom, záchranári v spoločnosti špeciálne vycvičeného psa, ktorý signalizoval možnú prítomnosť ľudí na dvoch miestach, a to práve tam, kde už skôr zamerali signál z lámp baníkov. S uväznenými však od závalu nejestvuje kontakt.

Aktuálne robia záchranári maximum pre zníženie koncentrácie metánu v podzemí, ako aj pre odčerpanie podzemnej vody, respektíve zníženie jej hladiny tak, aby to umožnilo postup záchranárov a opätovné rozšírenie možností pátrania.

V lokalite sa navyše nachádza trhavina určená na odstrely v podzemí, ktoré baníci nestihli realizovať.