Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Poľsko zasiahli silné búrky, vyžiadali si i ľudský život

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nasadení hasiči odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu z pivníc.

Varšava 8. júla (TASR) - Takmer 500 výjazdov uskutočnili poľskí hasiči pre následky prudkých búrok, ktoré v noci nadnes postihli predovšetkým juhozápad Poľska, uviedla agentúra DPA. Podľa vyhlásenia záchrannej služby, na ktoré sa odvoláva, vlna búrkového počasia v Poľsku zanechala po sebe jedného mŕtveho. Nemenovaného muža zabil strom, ktorý spadol na jeho auto.

Nasadení hasiči odstraňovali popadané stromy a odčerpávali vodu z pivníc. Podľa DPA zostali po búrkach neprejazdné viaceré cesty, predovšetkým v Sliezsku, pričom niektoré úseky boli zaplavené. Vlaky medzi mestami Poznaň a Štetín pre stromy a vetvy na trati premávali do skorých ranných hodín len po jednej koľaji.

Následky prudkých búrok z utorňajšieho večera a noci na dnes odstraňujú taktiež v Nemecku, Rakúsku a Česku. V nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko podľa denníka Süddeutsche Zeitung tornádo strhlo strechy na desiatkach domov, nespôsobilo však vážnejšie zranenia.

Rakúska stanica ORF uvádza, že v tirolskom Innsbrucku nárazy vetra dosahovali rýchlosť 141 kilometrov za hodinu. Prerušenie dodávok elektriny v noci pocítilo približne 14.000 tirolských domácností.

Český spravodajský server iDNES.cz informoval o silnom krupobití, výpadkoch v zásobovaní elektrinou a stromoch blokujúcich železničné trate, do ktorých v dvoch prípadoch narazili vlaky, pričom nikto neutrpel zranenia. Hasiči podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES okrem iného evakuovali dva detské tábory a likvidovali požiar domu spôsobený úderom blesku.