Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Poľsko chce napadnúť rozhodnutie o strhnutí eurofondov za baňu Turów

Na archív nej snímke z 19. novembra 2021 dym stúpa z komínov hnedouhoľnej bane Turów. Foto: TASR/AP

Sme presvedčení, že musíme urobiť všetko pre energetickú bezpečnosť a zaistenie vykurovania pre Poliakov, povedal poľský minister financií.

Varšava 9. februára (TASR) - Poľsko využije všetky dostupné právne prostriedky na to, aby sa odvolalo voči rozhodnutiu Európskej komisie (EK), ktorá v utorok oznámila, že Varšave strhne z eurofondov 15 miliónov eur z dôvodu nezaplatila pokút za prevádzkovanie hnedouhoľnej bane Turów. TASR o tom informuje na základe správy poľskej tlačovej agentúry PAP, ktorá citovala vyjadrenie hovorcu vlády Piotra Müllera.

Hovorca v reakcii na rozhodnutie EK dodal, že Poľsko nedávno dosiahlo ohľadom bane Turów dohodu z Českom, a tak je odvolanie sa voči rozhodnutiu eurokomisie o to viac namieste.

Grzegorz Puda, poľský minister financií a regionálnej politiky, taktiež uviedol, že Varšava má v pláne napadnúť rozhodnutie EK. "Sme presvedčení, že musíme urobiť všetko pre energetickú bezpečnosť a zaistenie vykurovania pre Poliakov," povedal poslancom Sejmu (dolnej komory parlamentu).

Hovorca EK pre rozpočet a ľudské zdroje Balázs Újvári v utorok oznámil, že nezaplatené pokuty sa týkajú obdobia od 20. septembra do 19. októbra 2021. Komisia podľa jeho slov pristúpi k finančnej kompenzácii v podobe zníženia eurofondov "po desiatich pracovných dňoch od doručenia tohto oznámenia". Újvári dodal, že EK si tak plní svoju zákonnú povinnosť vyberať pokuty uložené súdom.

Dym stúpa z hnedouhoľnej elektrárne Turów, ktorá sa nachádza pri bani Turów neďaleko mesta Bogatynia pri poľsko-českých hraniciach v sobotu 15. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Súdny dvor EÚ vlani Poľsku nariadil, že musí zatvoriť hnedouhoľnú baňu Turów, ktorá napĺňa zhruba sedem percent energetických potrieb tejto krajiny. Vo svojom verdikte vtedy rozhodol v prospech českej vlády, ktorá sa sťažovala, že baňa s povrchovou ťažbou negatívne vplýva na životné prostredie – českým obciam v pohraničí odčerpáva podzemnú vodu a takisto sa z nej šíri nadmerný hluk a prach.

Poľsko toto predbežné opatrenie súdu ignorovalo. Súd preto nariadil v septembri 2021 Poľsku platiť denné penále vo výške 500.000 eur. Varšava pokuty nezaplatila ani baňu nezatvorila s odôvodnením, že má kľúčový význam pre energetický sektor krajiny, pripomína PAP.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a predseda českej vlády Petr Fiala minulý týždeň podpísali dohodu o prevádzke tejto bane. Morawiecki v Prahe vyjadril nádej, že tento problém po podpise zmluvy "prestane existovať".

Poľsko však naďalej dlhuje Súdnemu dvoru EÚ desiatky miliónov eur v nezaplatených pokutách a EK ho už v januári upozornila, že dlžnú sumu mu môže odrátať z budúcich platieb z fondov EÚ.