Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Poľsko dokončilo výstavbu plota na bieloruských hraniciach

Člen poľskej pohraničnej stráže hliadkuje pri novopostavenom plote na hraniciach Poľska s Bieloruskom pri pohraničnej obci Kuznice 30. júna 2022. Foto: TASR/AP

Plot na bieloruských hraniciach považuje Morawiecki za prejav poľskej efektivity, zodpovednosti, obozretnosti a predvídateľnosti.

Varšava 30. júna (TASR) - Poľsko dokončilo 187 kilometrov dlhý plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, ktorý mu má pomôcť zamedziť nelegálnej migrácii. Jeho výstavba trvala len päť mesiacov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Plot vo štvrtok inauguroval poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý v príhovore v pohraničnom mestečku Kužnica uviedol, že výstavba plotu "bola nevyhnutná na bezpečnú ochranu poľských hraníc a zameranie sa na úseky, na ktorých prebieha boj za budúcnosť Európy a Poľska".

Predseda poľskej vlády pritom odkazoval na pokus bieloruského režimu destabilizovať Európu, keď priviezol k európskym hraniciach tisíce migrantov z Afriky a Blízkeho východu, ktorých povzbudzoval, aby prekročili hranice Poľska a Litvy. Minsk sa takto snažil pomstiť za sankcie, ktoré na Bielorusko uvalil Západ pre zásahy proti opozičnej demokracii, približuje PAP.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa prihovára počas tlačovej konferencie pri novopostavenom plote na hraniciach Poľska s Bieloruskom pri pohraničnej obci Kuznice 30. júna 2022.
Foto: TASR/AP


"Vnútorná a vonkajšia bezpečnosť sú našou hlavnou prioritou – sú podstatou nášho bytia, ktorú budeme za každú cenu brániť," uviedol Morawiecki, podľa ktorého je plot na bieloruských hraniciach prejavom poľskej efektivity, zodpovednosti, obozretnosti a predvídateľnosti.

Podľa poľského ministra vnútra Mariusza Kamiňského bola migračná kríza, ktorú v druhej polovici vlaňajška vyvolalo Bielorusko, "prípravou na vojnu proti Ukrajine".